Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

Waarom blijft Schöne zeker van een basisplaats?

Vraag een Ajaxsupporter naar zijn favoriete opstelling en het zit er dik in dat Lasse Schöne niet wordt opgenoemd. Toch groeide hij onder een kwartet trainers uit tot basisspeler. Ook in de beste selectie sinds jaren is Schöne weer zeker van zijn plek. Is dit terecht? Dat zoeken we uit!

20 november 2018 - 13:09
schoneanalysecar

De vrije trappen van Schöne zijn werkelijk waar subliem, maar verder hoor je regelmatig opmerken dat Lasse nu echt niet meer kan. Hij is inmiddels 32 jaar oud, de sleet zit erop en het is tijd om het stokje over te geven. Carel Eiting leek het hem in de voorbereiding inderdaad moeilijk te maken, maar zoals altijd kwam de Deen bovendrijven. De teller staat op 256 officiële duels voor Ajax.

Een speler hoeft op zijn 32ste niet meer dezelfde voetballer te zijn als een paar seizoenen eerder en dit lijkt ook bij Schöne het geval. Kan deze evolutie de reden zijn dat hij toch gewoon weer in de basis staat? Zijn tijd als hangende rechtsbuiten is geweest, dat kan echt niet meer en geeft hij zelf ook toe. Maar in zijn rol als controleur is de ervaren rot nog altijd belangrijk, tussen de talentvolle jonkies. Er is anders half november echt niet al 21 keer een beroep op je gedaan door de trainer.

Wat ziet Erik ten Hag wat supporters wellicht niet zien? Daar zijn we benieuwd naar en met dank aan data van Opta Sports hopen we jullie het antwoord te geven. Hou alvast even in gedachten dat je Schöne niet meer moet beschouwen als een aanvallende speler, dan valt het kwartje straks een stuk sneller.

Seizoen Schoten per 90 minuten
18/19 0,9
17/18 2,2
16/17 2,0
15/16 2,2
14/15 2,3
13/14 1,9
12/13 1,3

Tabel 1: Het aantal schoten op doel van Schöne door de jaren heen.

Om te beginnen is dit seizoen duidelijk sprake van een trendbreuk, zo zien we in tabel 1. Schöne schiet beduidend minder op doel dan voorgaande jaren. Gemiddeld mikt hij nog niet één keer per wedstrijd tussen de palen en dat is het laagste aantal sinds hij zichzelf Ajacied mag noemen. Ter vergelijking: vorig seizoen schoot Lasse twee keer zo vaak op doel – twee keer per wedstrijd – en eindigde hij op tien treffers.

Ook creëert Schöne voor zijn doen weinig kansen voor zijn medespelers. Dat zie je hieronder in tabel 2. De cijfers zijn overigens gebaseerd op wedstrijden in de eredivisie, maar het is niet zo dat hij op het Europese toneel plots een heel andere rol aanneemt. Slechts in zijn debuutseizoen creëerde Schöne nog minder gevaar voor zijn mede-Ajacieden, al was hij toen ook een tijdje zoekende naar zijn rol.

Seizoen Gecreëerde kansen per 90 minuten
18/19 1,4
17/18 1,6
16/17 2,6
15/16 2,8
14/15 2,1
13/14 2,4
12/13 1,1

Tabel 2: De betrokkenheid van Schöne bij kansen die Ajax creëert. 

We kunnen alvast concluderen dat Schöne minder actief is geworden in aanvallend opzicht. Maar laten we niet vergeten dat hij over een machtig wapen beschikt. Als Ajax op een mooie plek een vrije trap mag nemen, hopen wij nog altijd dat Lasse plaatsneemt achter de bal. Er was in de laatste zes seizoenen niemand die zo vaak scoorde uit een vrije trap als Schöne: maar liefst 11 keer. Zeker in lastige potjes is het heerlijk dat je aan een spelhervatting genoeg kunt hebben om het verschil te maken.

Goed, de vrije trappen van Schöne zijn nog altijd dikke prima. Maar er is sprake van minder kansen die hij creëert en minder schoten op doel... Waarom staat hij er dan toch zo goed op bij Ten Hag? Dit heeft te maken met prestaties op andere vlakken. Laten we eens kijken naar de cijfers van Schöne als het aankomt op verdedigen.

Seizoen Balheroveringen per 90 minuten
18/19 9,3
17/18 9,0
16/17 9,0
15/16 5,4
14/15 5,0
13/14 5,7
12/13 4,6

Tabel 3: Ballen veroveren was al een kwaliteit van Schöne en kijk nu eens!

Lasse staat verdedigend absoluut zijn mannetje, zo blijkt op basis van de cijfers. Je vindt de onderbouwing in tabel 3. Dit seizoen is de Deen goed voor gemiddeld zo'n negen balheroveringen per wedstrijd: 9,3 zelfs. Slechts een speler van Fortuna Sittard scoort nog iets hoger, maar daar heb je het ook wat drukker op het middenveld. Van alle Ajacieden noteert Schöne de meeste balheroveringen. Uit de data blijkt zelfs dat Schöne namens Ajax nog nooit zo veel ballen veroverde als hij nu doet.

Het grappige is dat we ons een klassieker kunnen herinneren waarin Schöne rechtsvoor stond. Dit klinkt als een raar tussendoortje als we het hebben over verdedigen, maar weet je wat? Dat duel veroverde Schöne de meeste ballen van alle spelers, terwijl hij dus als aanvaller speelde! Kortom, we kunnen hier gewoon spreken van een kwaliteit van Lasse.

Speler Intercepties
Frenkie 2,3
Tagliafico 2,0
Mazraoui 1,9
Schöne 1,7
Van de Beek 1,6
Blind 1,4
De Ligt 1,3
Ziyech 1,1

Tabel 4: Intercepties van de Ajacieden per negentig minuten.

Van balheroveringen is het een kleine stap naar het checken van het aantal intercepties. Ook in tabel 4 staat Schöne er goed op in vergelijking met zijn teamgenoten. Hij onderschept iets meer ballen dan Donny van de Beek en een stuk meer dan Carel Eiting. Dit zijn directe concurrenten en als blijkt dat je beter scoort, ontgaat zoiets een trainer natuurlijk niet.

Maar er is meer. Qua passing springt Schöne er dit seizoen echt uit. Van alle middenvelders in de eredivisie is er niemand die zo'n hoge passnauwkeurigheid noteert! Van de 625 passes die Schöne verstuurde, komt de bal in 92 procent van de gevallen aan bij een teamgenoot. En denk niet dat het alleen maar simpele passes zijn. Als je puur kijkt naar ballen op de helft van de tegenstander, blijft de score 91 procent. Prima cijfers!

Als we even compleet over de top gaan en checken welke spelers in topcompetities zulke scores halen, komen we uit bij mannen als Ilkay Gündogan (93%), Toni Kroos (92%), Mateo Kovacic (92%) en Georginio Wijnaldum (91%). We gaan hier natuurlijk niet lopen beweren dat Schöne het niveau benadert van deze topspelers, maar het geeft wel aan dat hij goed is in wat-ie doet.

[caption id="attachment_156828" align="alignnone" width="480"] Dit zijn alle balcontacten van Schöne tijdens Heerenveen-uit. © Opta[/caption] [caption id="attachment_156829" align="alignnone" width="480"] En hier alle balcontacten van Schöne bij Excelsior - Ajax. © Opta[/caption]


Om het plaatje compleet te maken, hebben we touchmaps van Schöne toegevoegd. Het gaat om touchmaps op basis van de uitwedstrijden tegen sc Heerenveen (0-4) en Excelsior (1-7). Op een touchmap kun je zien op welke plekken een speler aan de bal was. Aangezien op deze touchmaps veel stippen staan, kunnen we aflezen dat Schöne veelvuldig in balbezit kwam.

Schöne was tijdens Heerenveen-uit de Ajacied met de meeste balcontacten (100 stuks) en tegen Excelsior kwam alleen Ziyech vaker aan de bal (109 om 87). Het grappige is dat beide spelers een heel andere rol hebben. Schöne vertoont zich niet of nauwelijks in het zestienmetergebied van de tegenstander, voor Ziyech is deze omgeving juist zijn natuurlijke habitat. Lasse laat het dan ook lekker aan Ziyech en de andere drie offensieve spelers over om doelgevaar te stichten. Behalve natuurlijk als er wordt gefloten voor een vrije trap.

Kortom, een belegen Schöne is nog altijd goed van smaak. Hij leverde aanvallend misschien het nodige in, maar compenseert dit door verdedigend veel vuil werk op te knappen. Lasse houdt zich niet zozeer meer bezig met doelpunten maken, eerder met het voorkomen van tegentreffers. Hij is vandaag de dag op die manier uiterst nuttig en waardevol.

Dankzij het opknappen van dit werk kunnen creatievelingen als Ziyech, Tadic, Neres en Dolberg lekker hun gang gaan en vrijuit voetballen. Ze doen dit grotendeels op eigen kracht, maar er moet wel sprake moet zijn van aanvoer. De uitmuntende passing van Schöne – we willen benadrukken dat zijn cijfers echt heel goed zijn – maakt het voor de aanvallers alleen maar gemakkelijker.

Die bal komt wel voorin, dankzij Schöne.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >