Dijks keerde terug zoals we hem kende, maar helaas zonder punten. © Pro Shots

Nee, dit stond niet in ons draaiboek... Ajax is de competitie begonnen met een nederlaag. In Almelo had Ajax bijna alleen maar de bal, maar toch won Heracles met 2-1.

Ajax moet het doen zonder Sánchez
Je verwacht het niet, of wel… hoe dan ook Ajax doet het in Almelo zonder Davinson Sánchez. De verdediger zou met zijn hoofd te veel bij een eventueel, mogelijke transfer zijn, dus wordt hij buiten de selectie gehouden voor Heracles-uit. Het schijnt erbij te horen, dat is het moderne voetbal.

De afwezigheid van Sánchez zorgt ervoor dat er Mitchell Dijks weer eens speeltijd krijgt. De linksback was eigenlijk al afgeschreven, maar als een duveltje uit een doosje is hij daar weer. En hij doet in het Polmanstadion wat we van hem gewend zijn. Opstomen, opstomen en nog eens opstomen. Twee keer levert dat bijna een doelpunt op. Vlak voor rust zitten de vingertoppen van Heraclesdoelman Castro in de weg, na rust voorkomt de paal een doelpunt.

Hierperdepiep hoera!
In de gloria en hoera natuurlijk. Twee jarigen aan de kant van Ajax: Klaas Jan Huntelaar mag 34 kaarsjes uitblazen, Matthijs nog maar achttien. Toch staat de jongste van de twee in de basis en moet de senior het doen met een invalbeurt van een kwartier. Dat betekent niet dat De Ligt een fantastische verjaardag heeft. Hij komt in de eerste helft nog goed weg met een gele kaart na een pittige overtreding, na rust komt Paul Gladon bij de 1-1 voor de verdediger. Maar goed, hij is dan ook nog maar 18, De Ligt komt er wel.

Van de Beek zorgt weer voor veel gevaar
We vallen misschien in herhaling, maar toch willen we weer benadrukken hoe knap het is dat Donny van de Beek de rol van Davy Klaassen overneemt. Het is dat de vorige aanvoerder een onvergetelijke indruk bij ons heeft achtergelaten, anders zou je hem bijna vergeten. Van de Beek zorgt alweer voor het meeste gevaar aan Ajaxkant. Passje hier, wegdraaien daar. We worden er blij van.

Veel cornervarianten
Ajax en Heracles hebben de zomerstop gebruikt om te trainen op corners zo te zien. Zelden wordt de bal ouderwets in een keer voor geslingerd. Beide ploegen kiezen liever voor een variant. Uit zo’n variant komt ook een van de eerste kansen van de wedstrijd. Heracles schuift de bal terug richting de de rand van het strafschopgebied en krijgt daardoor een gevaarlijke schietkans. Het is net hockey. Dat gevoel wordt nog eens versterkt door het kunstgras en de planken direct achter het doel. Gelukkig hebben we niemand ‘druk een punt’ horen roepen.

In Almelo wordt Nouri ook niet vergeten
Marcel Keizer liet deze week weten dat de Ajacieden weer plezier kunnen maken, maar zonder Nouri te vergeten. Dat Nouri ook op de tribunes niet is vergeten, merken we in de 34ste minuut. Het hele Polmanstadion staat op voor Nouri en klapt. De Heraclessupporter tonen bovendien een mooi spandoek voor de Ajacied. De aanleiding is nog altijd pijnlijk, de reacties zijn schitterend. Kippenvel.

Vermoeide Younes is wel belangrijk
Amin Younes had deze zomer maar tien dagen vakantie. Dat is niet veel, zeg maar. Hij speelt tegen Heracles dan ook niet de pannen van het dak. Toch laat hij iets van zijn klasse zien. Younes speelt tien minuten na rust zijn tegenstander op een postzegel uit, legt terug op Ziyech. Ziyech knalt op zijn beurt de 0-1 binnen. Helaas lukt het Ajax, net als tegen Nice, niet om de wedstrijd te killen. Sterker nog, Heracles komt in de slotfase op een 2-1-voorsprong en geeft die niet meer weg. Dus begint Ajax de competitie met een nederlaag.

Reacties