Het moment, de beslissing, Ajax naar de halve finales! © Pro Shots

Hoe moeilijk kun je het jezelf maken? Nou, heel moeilijk! Ajax gaf donderdag een masterclass in het weggeven van een prachtige uitgangspositie. 2-0 bleek niet genoeg. Maar 3-0 ook niet, haha. Niemand gaf meer een stuiver voor de kansen van Ajax, maar de halve finales in de Europa League zijn bereikt. Dankzij Nick Viergever en Amin Younes werd het plotsklaps 3-2!

Viergever de grote held!
Waar had Nick Viergever last van dan? Het is een vraag waar we maar moeilijk antwoord op kunnen geven. Zelden hebben we een Ajacied van wie je het niet verwacht zo'n goede wedstrijd zien spelen. Viergever was overal. Achterin, voorin en overal ertussen. Hij stond zelfs voorin op het moment dat het er serieus toe deed. Dankzij zijn tackle had Ajax het vurig gewenste uitdoelpunt binnen. Minstens een uur te laat, maar we doen het ervoor. Viergever als grote held, dat had niemand kunnen bedenken. Zelfs Viergever zelf niet!

Bosz in de voetsporen van Van Gaal
Het zijn grote woorden die we nu gaan gebruiken. Maar ze kloppen, dus we schrijven ze op. Peter Bosz treedt in de voetsporen van Louis van Gaal. Het is namelijk van 1997 geleden dat Ajax nog eens in de halve finales van een Europees toernooi stond. Van Gaal deed het op het allerhoogste niveau, maar hier doen we het ook voor, hoor. We zijn heus niet minder blij met Bosz om het feit dat dit 'slechts' de Europa League is. Voetbalfans door heel Europa krijgen het mee: Ajax is terug waar het in onze ogen hoort!

Het eerste kwartier na rust...
Ongelooflijk dat juist het eerste kwartier na rust Ajax bijna de das omdeed in Gelsenkirchen. Normaal gesproken komen de Ajacieden zeer scherp uit de kleedkamer, maar in de Veltins Arena loopt het helemaal mis. Goretzka en Burgstaller knalende de laatste vier van de Europa League bijna uit zicht. Het kwam nog uit het niets ook, er leek zo weinig aan de hand. Ajax kreeg in de eerste helft langzaam meer controle over de wedstrijd en Schalke knalde niet eens uit de startblokken.

De buitenspelgoal van Traoré
Pfoe, hoeveel gemakkelijker was de avond gelopen als Bertrand Traoré een geldig doelpunt had gemaakt? Dat is een goede vraag. Veel scheelde het niet, maar de vlag van de grens ging terecht omhoog. Het was zo'n beetje de meest uitgespeelde kans die Ajax in de hele wedstrijd kreeg, alleen was het een ongeldige. Des te frappanter is het dat Traoré de bal in het netjes wist te leggen. Doet-ie anders nooit, ben je geneigd om te denken. Maakte hij ze altijd maar zo...

Rood Veltman opnieuw zonder gevolgen
Joël Veltman en rode kaarten, het is toch een dingetje. Zeker op belangrijke momenten. Het is maar net hoe belangrijk een potje in de groepsfase nu trouwens nog is. We denken terug aan die dag dat Ajax met 2-1 won van FC Barcelona. Ook toen maakte Veltman de wedstrijd niet vol en was hij gedoucht en wel tegen de tijd dat werd afgefloten. Net als in Gelsenkirchen. Deze geelrode kaart was wel volledig zijn eigen fout, aangezien zo'n beetje iedereen de verwijdering zag aankomen. Behalve Veltman zelf. We zullen er nog wel een tijdje aan terugdenken.

Reacties