Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ongelooflijk: rvc schorst Kroes per direct als algemeen directeur van Ajax

De ellende bij Ajax houdt aan en is maar niet te stoppen. De raad van commissarissen van Ajax heeft besloten Alex Kroes per direct te schorsen als algemeen directeur. Het voornemen is om de samenwerking ook permanent te beëindigen. Het waren twee ‘mooie’ weken. Allemachtig.

02 april 2024 - 08:54
Kroes 1200
Wat is het toch een puinhoop bij onze club. © AFC Ajax

Dit besluit slaat in als een bom. Het is genomen nadat de rvc vernam dat Kroes, een week voor de publicatie van zijn voorgenomen benoeming op 2 augustus 2023, ruim zeventienduizend aandelen van Ajax heeft gekocht. De rvc won extern juridisch advies in. Daaruit bleek dat het zeer aannemelijk is dat hij daarmee handel met voorwetenschap pleegde. Handel met voorwetenschap is een strafbaar feit.

Rvc-voorzitter Michael van Praag op de clubsite: “Wij zijn zeer onaangenaam verrast dat dit Ajax nu overkomt, want dit is zeer slecht voor de club en voor iedereen die de club een warm hart toedraagt. Het handelen van Kroes is niet verenigbaar met waar we met Ajax voor staan. Het moment waarop hij de aandelen kocht, maakt dat hij handelde met voorwetenschap.”

Aanbevolen
Reactie SV Ajax op schorsing Kroes

“Een dergelijke wetsovertreding kan een beursgenoteerde onderneming niet tolereren, zeker niet als het de CEO betreft,” vervolgt Van Praag. “Na zorgvuldige beraadslaging kwam de rvc dus tot de conclusie dat de positie van Alex als directielid van Ajax niet houdbaar is. Ik vind het belangrijk hieraan toe te voegen dat het technische beleid wordt voortgezet met de mensen die we daarvoor hebben en op de weg die Ajax met Alex al was ingeslagen.”

De taken van Alex Kroes worden door zijn collega-directieleden overgenomen. Daarnaast staat Van Praag als gedelegeerd commissaris de directie tijdelijk bij.

Er wordt op korte termijn een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders bijeengeroepen om de aandeelhouders te horen over het voorgenomen ontslag, zoals de statuten voorschrijven. Daarna neemt de rvc een besluit over het ontslag.

Wat een ellende, mensen. Het is bijna niet meer te bevatten.

Aanbevolen
Kroes nuanceert aanschaf van aandelen voor aanstelling bij Ajax

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >