Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Mentaliteit!

Ik was vrijdagavond aanwezig in het mooiste supportershome van de wereld. Daar was ik bij de onthulling van de borstbeelden van John Heitinga en Rafael van der Vaart.

12 september 2023 - 07:20
Heitinga Vaart 1200
Twee Ajaxhelden poseren met hun borstbeelden. © AFC Ajax

Het was voor de familie Van Der Vaart sowieso een feestweek. Zoonlief Damian tekende immers zijn eerste profcontract bij Ajax. En het was juist Damian die zijn vader het beeld als verrassing uitreikte.

Beide Ajaxiconen zijn in brons gegoten. Ze zijn vereeuwigd door kunstenaar Hans Jouta. We mogen hem inmiddels de huisleverancier van dit soort prachtige beelden noemen. Jouta was weer met zijn hele familie uit Friesland gekomen.

Natuurlijk was hij aanwezig bij de onthulling van de door hem gemaakte beelden. Dik compliment voor de kunstenaar, want de beelden lijken weer sprekend. Ook een compliment voor het team achter het supportershome. Zij zorgen er toch maar steeds voor dat het home mooier en mooier wordt.

Het was fantastisch om te zien dat Heitinga en Van der Vaart zeer geroerd waren door de verrassing en de eer die hun ten deel viel. Voor altijd vereeuwigd in hun supportershome. Ik zeg bewust hún supportershome, want Rafael en John zijn één van ons. Ze waren niet alleen actief voor onze club, maar zijn ook echt oprecht supporter.

Mij viel op de wijze waarop Raf zijn zoon duidelijk probeerde te maken welke impact supporters hebben op spelers.

Na afloop praatten wij – onder het genot van een hapje en een drankje – nog even na. Daar vielen mij twee mooie dingen op. Allereerst de onvoorwaardelijke liefde van vader en zoon Van Der Vaart voor elkaar. En als tweede: de wijze waarop Raf zijn zoon duidelijk probeerde te maken welke impact supporters hebben op spelers.

Letterlijk zei hij tegen zijn zoon: “Kijk eens goed rond hier. Straks als jij je debuut mag maken in Ajax 1, is dit waar jij alles voor moet geven als je dat veld opstapt! Je moet door het vuur willen gaan voor alles wat je hier ziet, want dit is Ajax.” En zo is het.

Precies dat is wat wij als supporters ook willen zien de komende wedstrijden. En eigenlijk alle wedstrijden. Je mag deze nooit gelijkspelen of verliezen door een gebrek aan mentaliteit! Het is nog vroeg in het seizoen, maar voor mijn gevoel zijn de komende drie wedstrijden al finales. Waarbij die tegen Feyenoord natuurlijk altijd moet worden gewonnen.

Ik heb het Rafael niet gevraagd, maar denk zomaar dat hij dat laatste zeker met mij eens is. Vorig seizoen wonnen wij de wedstrijd van het jaar niet, dus hebben we nog iets goed te maken.

Aanbevolen
Goede discussie om boefjes en bekergooiers uit stadion te krijgen

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >