Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Onherkenbaar Ajax zakt tegen AZ verder weg in moeras en dit valt op

Ajax zakt dieper en dieper weg in het moeras. In de Johan Cruijff Arena kreeg de ploeg van Maurice Steijn een nieuwe dreun te verwerken. AZ zegevierde met 2-1. Het apathische Ajax bleef met lege handen achter. Hieronder lees je wat ons opviel.

08 oktober 2023 - 16:31
Ajax AZ 1200
Pavlidis snelt voorbij Avila. © Pro Shots

Wéér nieuw centraal duo
Tegen AZ zag het centrale verdedigingsduo er wederom anders uit. Ditmaal werd Gaston Avila gekoppeld aan Jakov Medic. Dat kwam omdat Josip Sutalo kampte met rugklachten. Ook Steven Berghuis haakte af wegens een onwillige kuit. Maurice Steijn bezette de flanken met Carlos Forbs en Amourricho. De jarige Steven Bergwijn speelde in de rug van Brian Brobbey. Dat alles onder toeziend oog van kersvers rvc-adviseur Louis van Gaal. Hij zat op het ereterras.

Zenuwen
Richting aftrap mocht Julayno Johnson hooghouden voor de Richard Witschge Bokaal. De negenjarige speler van Ajax onder 11 leek stijf van de spanning te staan. Hij mocht het een aantal keer proberen, maar het lukte – op de klanken van Kleine jongen – niet om de bal langdurig in de lucht te houden.

Diep teleurgesteld werd hij richting middenstip gestuurd om applaus in ontvangst te nemen. Dat kreeg hij ook. Met hangende schoudertjes en een sip koppie klapte hij terug. Bij de zijlijn werd hij opgevangen door stadionspeaker Rob van Rossum voor de nodige nazorg. Hup, Jalayno!

Lege stoeltjes
Wat bij het eerste fluitsignaal van Allard Lindhout meteen opviel? De vele lege stoeltjes in de Johan Cruijff Arena. Dat vinden we jammer. Je bent immers supporter in goede én in slechte tijden, toch? Het is een beetje zoals in dat liedje: Als je roem voorbij is, moet je kijken wie je nog kent…

Sáááááiiii….
Mocht je zondag niet in slaap kunnen komen, dan raden we je aan om de eerste 44 minuten van AZ-thuis terug te kijken. Reken maar dat je rap onder zeil bent. Ajax speelde enorm voorspelbaar, onzeker en zonder beweging. We keken naar een langzame opbouw en traag geschuif tussen spelers. Naar niets eigenlijk. Wat Ajax liet zien, was beneden peil en onherkenbaar. Het was vooral hopen op een ingeving bij de mannen voorin.

Dat gold overigens ook voor AZ. Waar het bij Ajax niet lukte, daar leken de bezoekers niet te durven. Of niet te willen. We weten eigenlijk niet goed met welke spelopvatting de Alkmaarders binnen de lijnen stonden. De ploeg beschikt echter over Vangelis Pavlidis. Net toen iedereen sliep, schoot hij de Arena in de 45ste minuut wakker. Hij joeg de bal snoeihard achter Jay Gorter: 0-1. Daar ging Amsterdams balverlies – na weer een lange roei naar voren – aan vooraf.

En Ajax? Dat kwam in drie kwartier niet verder dan een slap schotje van Bergwijn.

Dolle Dani en kapotte Amourricho
Amourricho haalde de rust overigens niet. De negentienjarige aanvaller ging kort voor de pauze helaas weer stuk na een stevige tackle van Yukinari Sugawara. Georges Mikautadze was zijn vervanger. Dani de Wit klapte er eerder in het duel al fors op bij Devyne Rensch. Een lompe actie die gek genoeg niet met geel werd bestraft. Rensch keerde na rust niet terug. Hij werd ingewisseld voor Anton Gaaei.

Wanhoop en angst
Het ging na rust niet veel beter voor de mannen van Steijn. We zagen bijzonder veel onbegrip tussen Ajacieden. De spelers konden veelal de bal niet aan elkaar kwijt. Veel driftig gewijs, verstoppertje spelen en angst. Niemand leek elkaar te begrijpen. AZ wachtte dankbaar op het foutje dat na tien minuten ook zou komen. Een inspeelbal van Medic werd simpel onderschept en binnen een paar passes was het hangen voor de bezoekers. De Wit prikte een voorzet van Mijnans van dichtbij binnen. Het ‘Wij willen Ajax zien’ rolde van de tribunes.

Van wanhoop naar ijdele hoop
Terwijl niemand echt rekende op een Amsterdamse treffer, was daar plots invaller Branco van den Boomen. Hij schoot een afvallende bal via een Alkmaars been achter Mathew Ryan. De Ajaxsupporters – vooral op Zuid – gingen er nog maar eens vol achterstaan. Wat was er nog mogelijk met een kleine twintig minuten op de klok?

Het antwoord: niet veel. AZ maakte in de slotfase veel meer aanspraak op een treffer dan Ajax. De ploeg was er via Jens Odgaard tweemaal dichtbij, maar gescoord werd er niet meer. Op de ranglijst durven we niet meer te kijken.

“We doen het elke week iets beter,” zei Steijn vooraf over zijn ploeg in opbouw. Wij zien het niet. Sorry.

Aanbevolen
Ajax sluit collectieve straffen niet uit bij nieuwe ongeregeldheden

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >