Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax boekt wel succes in onderhandelingen over televisierechten

Eredivisieclubs zijn unaniem akkoord gegaan met een nieuwe mediadeal. Dit bekent dat alle eredivisiewedstrijden tot 2030 live te zien blijven bij ESPN. Er werden verschillende voorwaarden afgedwongen die voor Ajax belangrijk zijn.

10 oktober 2023 - 14:30
ESPN 1200
ESPN blijft de eredivisie live uitzenden. © De Brouwer

De onderhandelingen over de eredivisierechten speelden al een tijdje, maar de betrokken partijen slaagden er lang niet in tot een resultaat te komen dat voor iedereen bevredigend was. Daarom werd in mei besloten Ajax’ commercieel directeur Menno Geelen en AZ-directeur Robert Eenhoorn aan de onderhandelingstafel toe te voegen.

Met resultaat, want de uitkomst van de onderhandelingen levert meer geld op én biedt clubs meer vrijheid. Eerder leek te worden afgestevend op een deal voor een periode van tien jaar, maar het was een gezamenlijke wens van alle clubs om deze periode te halveren. Dat is gelukt, waardoor de markt relatief snel weer kan worden verkend. Het bedrag dat gemoeid is met de deal, is desondanks gelijk gebleven.

Er ligt nu een aanbod voor 135 miljoen euro per jaar, aangevuld met een bonus van 70 miljoen euro. Dit onderhandelingsresultaat werd ter stemming gebracht op de vennotenvergadering van de eredivisie, waar alle eredivisieclubs mee akkoord zijn gegaan.

Aanbevolen
Informatie kaartverkoop Brighton & Hove Albion-uit

Een belangrijke voorwaarde voor Ajax om in te stemmen met de deal, was dat alle wedstrijden van Jong Ajax en Ajax Vrouwen ook live op televisie te zien zouden zijn. Een punt waar Geelen zich in de onderhandelingen nadrukkelijk hard voor maakte. Met succes, want vanaf 2024 worden alle duels in de Keuken Kampioen Divisie en Eredivisie Vrouwen rechtstreeks uitgezonden op ESPN.

Ook vallen sponsorrechten en internationale mediarechten van de eredivisie terug bij de koepelorganisatie van de achttien eredivisieclubs, de Eredivisie CV. De clubs kunnen hier onderling afspraken over maken. Dit hoeft niet via ESPN en biedt dus meer vrijheid.

Geelen heeft er in het verleden nooit een geheim van gemaakt dat hij grote voordelen ziet in het individueel verhandelen van de televisierechten, maar de commercieel directeur zal niet ontevreden zijn over de huidige collectieve deal. Waar Ajax op het veld vooral worstelt, kan Geelen buiten de lijnen wel een succesje bijschrijven.

ESPN had overigens concurrentie van een groep kabelaars, die zich niet neerlegden bij het akkoord tussen de huidige rechtenhouder en de eredivisieclubs. Zij stapten naar de Autoriteit Consument en Markt om het onderhandelingsproces door te lichten. Volgens de Eredivisie CV is dit proces transparant verlopen. Mocht dit niet het geval blijken, dan vervalt daarmee ook de goedkeuring van de clubs voor deze deal.

Aanbevolen
Beuker moet voetbalorganisatie Ajax nieuwe structuur geven

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >