Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Akpom kende lastige start bij Ajax: ‘Ik voelde me alleen’

Chuba Akpom lijkt los. Nadat hij tegen FC Volendam zijn eerste treffer in het shirt van Ajax maakte, legde hij er tegen sc Heerenveen (4-1) weer twee in het mandje. Na afloop vertelt de spits dat hij zich tijdens zijn eerste maanden in Amsterdam best alleen heeft gevoeld.

06 november 2023 - 10:44
Akpomajahee800
Akpom had een goed gesprek met Van ’t Schip. © Pro Shots

“Ik hou ervan om te scoren. Het maken van mijn eerste doelpunten geeft veel adrenaline,” zo trapt Akpom af voor de camera van ESPN. “Ik wil meer van dit gevoel. Het was een geweldige week voor ons allemaal. We maken babystapjes. Nu moeten we Ajax weer terugbrengen waar het hoort.”

Bij de treffers van Akpom kwam veel ontlading los. Dat is niet zo gek, als je hoort dat de aanvaller zijn eerste maanden bij Ajax omschrijft als ‘een catastrofe’. “Om eerlijk te zijn, heb ik me twee maanden niet thuis gevoeld. Ik zat in een hotel en speelde niet. Ik heb me alleen gevoeld. Pas deze week voelde ik me weer als mezelf.” 

Dat Akpom zijn draai begint te vinden, dankt hij mede aan een goed gesprek met John van ’t Schip. “De trainer kwam gelijk naar me toe. Op menselijk niveau, niet op voetballend niveau. Hoe gaat het met me? Hoe gaat het met m’n familie? We zijn voetballers, maar allereerst mensen. Dat gesprek waardeer ik enorm. Toen ik wegging, voelde ik me gelukkig.”

Aanbevolen
Brobbey heeft gevoel dat scheidsrechters te makkelijk tegen hem fluiten

Je zou zeggen dat een menselijke benadering de normaalste zaak van de wereld is, maar Akpom heeft die aandacht naar eigen zeggen amper gehad. “Nee, totaal niet. Het is moeilijk geweest voor me. Ik probeerde professioneel te blijven en te blijven werken. Maar het is lastig je aan te passen in een nieuw land, een nieuwe omgeving en een nieuw team.”

Ajax hengelde deze zomer twaalf nieuwe spelers binnen, waarvan veelal buitenlandse jongens. Akpom was niet de enige die aanpassingsproblemen kende. “Alle nieuwe spelers hebben moeite gehad zich aan te passen. Je probeert elkaar te pushen, maar dat is voor een nieuwe speler lastig als het team niet weet wat het aan het doen is.”

Zelfvertrouwen is een woord dat veel terugkomt. Ook Akpom zag hoe zijn ploeggenoten de afgelopen weken worstelden met een gebrek aan durf. “Je voetbalt niet voor Ajax als je niet goed bent. Het komt allemaal neer op zelfvertrouwen. Als je dat niet hebt, speel je ook niet goed. Ik denk dat alle nieuwe spelers, maar ook de jongens die hier al langer zitten, een grote impact kunnen maken.” 

Met zes punten uit twee wedstrijden kan Ajax voorzichtig weer omhoogkijken in de eredivisie. Akpom gelooft dat de ploeg die stijgende lijn vast gaat houden. “Het waren donkere weken voor ons allemaal. Ook voor de supporters. Maar met de twee overwinningen op rij, voel ik dat we alleen maar beter gaan worden.”

Aanbevolen
Gaaei is volgens Van ’t Schip welwillende jongen met veel potentie

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >