Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Eringa: ‘Nieuwe voetbalcommissaris kwestie van paar weken’

Pier Eringa werd op dinsdag 14 maart benoemd als nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen van Ajax. Er is alleen nog een nieuwe voetbalcommissaris nodig en dan is de rvc weer op volle sterkte. Eringa verwacht op dat punt snel witte rook.

23 maart 2023 - 10:08
Eringa 1200
Eringa verwacht de opvolging van Blind snel rond te hebben. © AFC Ajax

Danny Blind keerde na het wereldkampioenschap met Oranje niet meer terug als voetbalman binnen de rvc. Dat gat is nog altijd niet definitief gevuld. Eringa vertelde woensdag bij het programma Op1 dat de opvolging van Blind niet lang meer op zich laat wachten.

“Die voetbalcommissaris komt eraan,” klinkt het stellig uit de mond van Eringa. “Daar wordt hard aan gewerkt. Het is een kwestie van een paar weken voordat het rond is. De verantwoordelijkheid van de rvc is zorgen dat er een voetbalcommissaris komt. Daar voel ik me ook verantwoordelijk voor.”

Eringa laat eveneens weten hoe de verantwoordelijkheden wat hem betreft lopen als het gaat om de invulling van wat hij ‘de voetbalas’ noemt. “Het is aan de directie werk te maken van het aanstellen van een nieuwe directeur voetbalzaken en de hoofdtrainer voor volgend seizoen. En dat doen ze ook.”

Aanbevolen
Wie is Eringa, de opvolger van Meijaard als rvc-voorzitter van Ajax?

De naam van Julian Ward zingt al weken rond. De sportief directeur van Liverpool FC zou de nieuwe directeur voetbalzaken bij Ajax moeten worden. “Die naam zegt mij niks,” grapt Eringa. “Ik snap de vraag wel. Of het rond is? Daar weet ik niks van. Kijk, dit is een klus voor de directie.”

“Als toezichthouder kijk ik of de organisatie goed staat. Er is nog niet definitief bekend wie de nieuwe directeur voetbalzaken wordt, een voetbalcommissaris ontbreekt en er is nog niet definitief bekend wie de trainer voor volgend seizoen is. De voetbalas van Ajax is nog niet op orde. Dat is kwetsbaar. Ik heb dat ook tegen de aandeelhouders gezegd.”

Het maakt ook dat sommige zaken door elkaar lopen. In de ideale wereld gaat het aanstellen van poppetjes in een organisatie in een bepaalde volgorde. Eringa is zich daarvan bewust. Of het in de praktijk ook helemaal zo gaat, is nog maar de vraag.

“Het streven is – dat is ook meest logische volgorde – dat er eerst een voetbalcommissaris wordt benoemd. Dan stel je een directeur voetbalzaken aan en dan pas de trainer. Dat is de beste situatie. Dat is hoe je het wilt. Vaak moet je echter ook handelen naar bevind van zaken en hoe de dingen lopen,” aldus Eringa, die weet dat er soms op meerdere borden tegelijk moet worden geschaakt.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >