Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Terugkerende Reuser wil Ajaxtalenten tot bloei laten komen

Amsterdamser wordt het niet met Martijn Reuser, die na 23 jaar terugkeert bij Ajax. De 48-jarige voormalig Ajaxspeler wordt trainer van Ajax onder 17. Die stap vervult hem met trots.

27 juni 2023 - 06:29
Reuser 1200
Na een van zijn twee treffers tegen Twente in 1997. © AFC Ajax

Reuser was lid van de selectie van het Ajax uit midden jaren negentig. De ploeg die onder Louis van Gaal alles won wat er viel te winnen. “Als speler stapte ik heel hoog in,” zegt Reuser daar nu over op op de clubsite. “Als coach wil ik graag mijn loopbaan opbouwen en uiteindelijk steeds hogerop komen. Ik wilde bewust niet te vroeg in mijn trainersloopbaan terug naar Ajax, al was die mogelijkheid er wel. Nu paste het wel voor beide partijen.”

“Het is te gek dat ik na mijn voetbalcarrière ook als trainer op hoog niveau met de sport bezig ben,” stelt Reuser fier. “En dat ik op die manier ook nog eens terugkeer bij de club waar ik als jonge jongen in het eerste team doorbrak.”

Hij begon als geboren Amsterdammertje met voetballen bij Rood Wit, de club waarvan zijn opa medeoprichter was. Hij werd er gescout door Ajax, dat hem op zijn veertiende opnam in de befaamde jeugdopleiding. Van Gaal zou hem op 20 oktober 1993 laten debuteren in de hoofdmacht. Dat gebeurde tegen Besiktas in de strijd om de Europacup 2.

Reuser was volop branie en bovendien een geliefde posterboy bij meisjes. Voetballen kon hij, maar de grote belofte maakte hij als scorende middenvelder bij Ajax uiteindelijk nooit helemaal waar. Dat had mede te maken met de dubbele beenbreuk die hij opliep in een duel met NEC. Doelman Wilfried Brookhuis dook boven op het onderstel van Reuser, die erna schreeuwend bleef liggen.

Aanbevolen
Mijn VI-brief over Reuser

Doodzonde, want Reuser was op dat moment basisspeler, mede omdat ook Marc Overmars zwaar geblesseerd was. Uiteindelijk stond hij zes seizoenen onder contract bij Ajax. Hij verliet Ajax in 2000 voor het Engelse Ipswich Town. Ook beleefde hij avonturen bij Vitesse, Willem II, RKC Waalwijk en NAC Breda.

Zijn voetballoopbaan ligt al een tijd achter hem, maar hij weet wat ervoor nodig is om vanuit de jeugd het eerste elftal van Ajax te halen. Reuser: “Dat is uiteindelijk een hele opgave, maar als jeugdcoach ga ik met de trainers die er al werken en al jaren prima werk leveren er alles aan doen om talent tot bloei te laten komen. Het motiveert mij om jonge talenten die laatste stap te zien maken naar het profvoetbal.”

Vlieguren als trainer maakte hij al. Na zijn actieve loopbaan als voetballer werd hij jeugdtrainer bij NAC. Via ADO Den Haag streek hij neer bij de KNVB. Daar trainde hij de afgelopen jaren diverse nationale jeugdploegen.

Reuser heeft in zijn nieuwe rol bij Ajax een duidelijke visie hoe hij succes wil boeken met Ajax onder 17. “Ik wil saamhorigheid creëren. Als het teamgevoel goed is, kan een individu ook uitblinken. Ik mag nu werken met jongens die graag willen bereiken wat ik ook heb mogen bereiken. Als coach moet je daarin meegaan. Je ziet elkaar 250 dagen in het jaar. Ik ben nu dertien jaar jeugdtrainer en wilde altijd het maximale uit de jongens halen.”

Aanbevolen
Aan welke clubs verhuurde Ajax deze spelers?

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >