Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Waar is het pezen in de provincie gebleven?

Het oefenschema van Ajax in aanloop naar het nieuwe seizoen is inmiddels bekend. Wat daarbij opvalt, is dat de ploeg van Maurice Steijn geen enkele keer in Nederland oefent voor eigen publiek. Dat is op z’n zachtst gezegd teleurstellend. Ik mis het pezen in de provincie.

Door Jordy Haak
04 juli 2023 - 14:16
Pezen In De Provincie 1200
Heerlijk in het zonnetje naar Ajax kijken! © De Brouwer

Het was altijd een fijne traditie dat Ajax op verschillende plekken in het land te bewonderen was voor supporters, maar waar zijn die bezoekjes aan amateurverenigingen gebleven? Navraag bij de club leert dat er veel energie is gestoken in het spelen van oefenduels met publiek, maar om verschillende redenen is dit niet gelukt.

Ajax heeft als enige voorwaarde dat er op echt gras wordt gevoetbald, maar verschillende gemeenten weigerden uit veiligheidsoverwegingen om onze club te ontvangen. Een publiekelijk optreden in eigen stad werd bemoeilijkt omdat de Johan Cruijff Arena en het Olympisch Stadion door verschillende evenementen niet beschikbaar zijn.

Een bijzonder vervelende constatering, want pezen in de provincie moet juist een feestje zijn. Voetbal International omschreef de voorbereiding altijd als de zomerparade van de voetballerij. De profclubs die de provincie intrekken om zich te laten zien aan boeren, burgers en buitenlui. Of de tenten nu worden opgeslagen in Amsterdam of Appelscha, altijd zien we heel veel wit-rood-wit langs de lijn.

Hoe mooi is het dat Ajax zich kriskras door het land presenteert aan de supporters? Pezen in de provincie is de geur van vers gemaaid gras, hernieuwd enthousiasme en feesttenten. Een extra zakcentje voor de amateurclubs, onophoudelijk doorstromende biertaps en barbecues op de sportcomplexen. Maar bovenal is het dé manier om de band met je achterban te versterken.

Daarom deed een blik op het oefenschema van Ajax dit seizoen pijn. Onze club oefent achtereenvolgens tegen FC Den Bosch, Shakhtar Donetsk, Anderlecht, FC Augsburg en Borussia Dortmund. Alleen de eerste twee duels worden in Amsterdam afgewerkt, maar helaas wel achter de gesloten deuren van De Toekomst. Voor de overige potjes moeten we over de landsgrenzen heen.

‘Lekker dan, al je oefenduels langs de A2 afwerken. Geweldige ervaring voor de jonge jongens’, was een veelzeggende reactie op Twitter. De teneur op sociale media toont aan dat veel supporters juist reikhalzend uitkijken naar het bijwonen van een verfrissend oefenpotje.

Hup gemeenten in Nederland. Zorg ervoor dat we ook in de zomermaanden weer live naar Ajax kunnen kijken!

Daarnaast wisten we al dat het traditionele trainingskamp in De Lutte dit jaar geen doorgang zou vinden. Ook dat is jammer, want juist het open karakter van de wedstrijden in het Twentse land vormde altijd een fijne start van de voetbalzomer. Ondanks verscheidene pogingen is de club er door vergunningsproblematiek niet in geslaagd een waardig alternatief te vinden. Heel zuur, want hoe mooi zou het zijn om het nieuwe seizoen standaard te openen met een oefenduel tegen een Amsterdamse amateurclub?

Pezen in de provincie is ook de verwondering in de ogen van jeugdige supporters, wanneer ze hun helden van dichtbij aan het werk zien. Wellicht lukt het zelfs nog een krabbeltje van Dusan Tadic of Steven Berghuis te scoren. Een makkelijkere manier om de jeugd verliefd te laten worden op je club, is er niet. En ook de oudere garde kan zo’n open oefenduel over het algemeen goed waarderen.

Niets zo fijn als langs de lijn de verwachtingen voor het nieuwe seizoen met elkaar te bespreken. Als Supportersvereniging Ajax pleiten we dan ook voor zoveel mogelijk open oefenduels in Nederland. Het liefst met een onderonsje tegen een stadsgenoot in het programma opgenomen. Helaas mag het dit jaar niet zo zijn.

Wat nu rest? De televisie afstemmen op Ziggo Sport, dat alle oefenduels live uitzendt. Wellicht is het een idee vlak voor die tijd in de tuin even het gras te maaien en de barbecue aan te steken. Misschien helpt het de Ajaxkriebels wat verder aan te wakkeren.

Wat mij betreft keert het echte pezen in de provincie snel terug. Hup gemeenten in Nederland. Zorg ervoor dat we ook in de zomermaanden weer live naar Ajax kunnen kijken!

Aanbevolen
FC Den Bosch als opponent toegevoegd aan lijstje oefenduels Ajax

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >