Ajax O18 door in Youth League na zege op MTK Boedapest

Het is Ajax onder 18 gelukt om de achtste finale van de Youth League te bereiken. In de tussenronde van het toernooi werd het Hongaarse MTK Boedapest met 0-1 verslagen. Tommy Setford stopte in de absolute slotfase nog een penalty.

08 februari 2023 - 19:54
Mtkajawinst800
Misehouy was vanaf de stip trefzeker. © AFC Ajax

De talenten namen het in de groepsfase op tegen dezelfde Europese tegenstanders als het eerste elftal. In een poule met Liverpool, SSC Napoli en Rangers FC werd de ploeg van Frank Peereboom tweede. Met die eindklassering was Ajax O18 veroordeeld tot het spelen van een tussenronde. Dat potje stond woensdag op het programma.

Na een minuut stilte vanwege de aardbevingen in Turkije en Syrië, werd de bal aan het rollen gebracht. En hoe… Een slechte terugspeelbal van Oualid Agougil zorgde bijna voor een razendsnelle achterstand, maar de thuisploeg verzuimde het cadeautje uit te pakken. Daar tegenover stond een kans voor Yoram Boerhout. Zijn poging werd gekeerd door de keeper.

Het waren niet de enige mogelijkheden in de eerste helft, want zowel Ajax O18 als MTK Boedapest kwamen meermaals tot kansen. Agougil werd door Olaf Gorter oog-in-oog gezet met de Hongaarse doelman, maar kwam niet bij de bal. Aan de andere kant schoot Benedek Barkóczi langs het doel van Setford. Inderdaad, het broertje van.

Aanbevolen
Wie maakten acht of meer treffers voor Ajax in bekertoernooi?

Na rust ontstond de grootste kans voor Ajax O18. Jaydon Banel werd onderuit geschoffeld, waarna de bal op de stip ging. Een overtreding? Overduidelijk. Maar wel buiten de zestienmeter… Een gelukje dus, waar Gabriel Misehouy vanaf elf meter optimaal van profiteerde: 0-1.

Op een schrikmoment voor het doel van Setford na, hadden de jonge Ajacieden de controle over de wedstrijd. Tot vier minuten voor het einde. Rida Chahid kreeg de bal vanuit een corner op zijn arm. Zo kreeg ook MTK Boedapest een strafschop. Deze ging er echter niet in, met dank aan de held van de wedstrijd: Setford.

Zo plaatste Ajax O18 zich in Hongarije voor de achtste finale van de Youth League. De talenten weten op maandag 13 februari wie de tegenstander wordt, waarna het duel op dinsdag 28 februari of woensdag 1 maart wordt gespeeld.