Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Berghuis vindt rode kaart uiterst discutabel en twijfelt zelfs over geel

Steven Berghuis nam zijn ploeg donderdag op bezoek bij Olympique Marseille een uur lang bij de hand. Hij stelde Brian Brobbey tweemaal in staat te scoren, maar liep na 63 minuten tegen een onnodige rode kaart aan. Ajax verloor uiteindelijk met 4-3.

01 december 2023 - 07:02
Rood Berghuis 1200
Aanvankelijk geel, na VAR-ingreep rood. © Pro Shots

Berghuis speelde in Stade Vélodrome op de tienpositie in de rug van Brobbey. Op die plek liet hij zich gelden met creatieve passing. De ervaren speler deed in een grote wedstrijd eindelijk wat je graag van hem ziet, maar na een uur spelen schotelde scheidsrechter Simone Sozza hem een rode kaart voor.

Berghuis kwam langs de zijlijn wild invliegen op Joaquín Correa, die uiteindelijk niet verder kon. De scheidsrechter trok in eerste instantie geel, maar na ingrijpen van de VAR werd het rood. Donkerrood was het niet, maar je kunt concluderen dat het maken van zo’n overtreding op die plek, dom en onnodig is. Hand in eigen boezem, en zo.

Toch ziet Berghuis dat zelf anders, zo blijkt uit zijn gesprek voor de plopkap van Veronica: “Ik vind het geen rode kaart om eerlijk te zijn. Dat gevoel had ik al en ik zag de beelden net terug. Ik twijfel zelfs over geel. Ik rol eigenlijk over de bal heen en dan kom ik met hem in contact. Ik vind het zeer discutabel, eerlijk gezegd.”

Berghuis raakte in eerste instantie de bal, maar schaarde daarna Correa op stevige wijze. De Argentijn probeerde het nog even, maar moest worden gewisseld. Was het nou handig, zo’n charge met twee benen op een plek waar het totaal niet nodig was?

“Ik zet gewoon een tackle in om een buitenspeler te stoppen. En ik stop hem fair,” is Berghuis van mening. “Nogmaals, ik twijfel zelfs of het een gele kaart is. Ik vroeg de scheids nog wel om uitleg, maar ik weet niet meer wat hij zei. Het ging vrij snel allemaal. Er waren nog wel meer discutabele beslissingen.”

Aanbevolen
Van ’t Schip baalt van ‘dubieuze tegengoals’ in Marseille

Volgens de aanvaller waren zijn medespelers niet boos. Eerder verbaasd. “Kristian Hlynsson liet ons net het filmpje van het moment zien. We waren eigenlijk vol ongeloof. Ik baal enorm, want zowel ikzelf als de ploeg zaten goed in de wedstrijd. Als je dan met tien man komt te staan, wordt het er niet makkelijker op.”

De twee penalty’s die Ajax tegen kreeg, vond Berghuis eveneens belachelijk. “De scheidsrechter is een Italiaan. Misschien is hij fan van Gennaro Gatusso? Je zou het bijna denken.”

Het zijn stevige teksten van een ervaren speler die kennelijk van mening is dat hemzelf niks valt te verwijten bij het moment met de rode kaart. Tja, daar zal iedereen het zijne of hare van denken. Feit is dat het Ajax allemaal niet hielp aan de Côte d’Azur.

Berghuis houdt sowieso een dubbel gevoel over aan de confrontaties met Olympique Marseille. “Je scoort zes keer tegen ze, maar krijgt er ook zeven tegen. Dan wordt het moeilijk wedstrijden winnen. De hoeveelheid goals die we tegen krijgen, is structureel. Onze achterhoede en ons middenveld, het is allemaal heel jong. Daarin missen we ook wel wat. Zo eerlijk moet je zijn. Bij vlagen kenden we hele goede momenten, maar we incasseren te veel doelpunten.”

Voor Ajax is overwintering in de Europa League nu een gepasseerd station. Bij winst op AEK Athene in Amsterdam, pakt het wel een ticket voor een vervolg in de Conference League. “Als dat het hoogst haalbare is, moet je daar gewoon voor gaan,” besluit Berghuis.

Aanbevolen
Balende Martha houdt dubbel gevoel over aan Europese debuut

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >