Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Even voorstellen: Mislintat wacht zware klus als Ajax’ nieuwe technisch directeur

Het duurde meer dan een jaar, maar Ajax heeft eindelijk de opvolging van Marc Overmars rond. Sven Mislintat (50) is de nieuwe technisch directeur in Amsterdam. Hij begint zijn werk formeel op 19 mei van dit jaar en heeft een contract getekend tot medio 2026.

11 april 2023 - 10:38
Mislintat 1200
Er wacht Mislintat een flinke uitdaging. © Pro Shots

Met Mislintat tovert Ajax een konijn uit de hoge hoed. We kunnen er eerlijk over zijn: we hadden in de afgelopen weken achter de schermen al een update over de komst van Julian Ward als nieuwe technisch directeur klaargezet. Zijn komst ging uiteindelijk toch niet door, waarna in de media razendsnel de naam van Mislintat opdook.

Paniekbeleid of had Ajax de vijftigjarige Duitser al langer op het oog? Feit is dat hij zelf nooit op een hoog niveau heeft gevoetbald. Zijn carrière in het internationale topvoetbal begon in 1998, toen Mislintat als analist aan de slag ging bij Borussia Dortmund. Vier jaar later combineerde hij die werkzaamheden met een soortgelijke functie bij de Duitse nationale ploeg, terwijl hij ook nog assistent-trainer was bij Westfalia Herne.

Dat Mislintat ook oog heeft voor talent, bewees hij toen hij zich vanaf 2006 bij Borussia Dortmund mocht bewijzen als scout en later hoofdscout. In die rol verwierf hij de bijnaam Diamantenauge. Mislintat was namelijk medeverantwoordelijk voor het aantrekken van spelers als Robert Lewandowski, Ousmane Dembélé, Pierre-Emerick Aubameyang en Shinji Kagawa.

Geen slechte oogst. In 2017 promoveerde de Duitser bij Dortmund dan ook tot directeur profvoetbal en scouting, maar datzelfde jaar werd hij weggekaapt door Arsenal. Dat huwelijk bleek een stuk minder succesvol. Er waren meningsverschillen en de club uit Londen wilde Mislintat niet tot technisch directeur promoveren. Na ruim een jaar kwam er al een einde aan de samenwerking.

Aanbevolen
Mislintat: ‘Ajax een van de meest iconische voetbalclubs ter wereld’

Bij VfB Stuttgart mocht Mislintat zich vervolgens bewijzen als sportief directeur. De club promoveerde in die periode naar de Bundesliga, maar na drieënhalf jaar kwam er een einde aan de samenwerking, omdat Mislintat zijn aflopende contract niet wilde verlengen. Zodoende zat hij sinds eind november zonder club.

De grote vraag is nu of Ajax met het aanstellen van Mislintat op het juiste bord schaakt. De Duitser heeft in het verleden weliswaar bewezen talent te herkennen, maar is onbekend met de clubcultuur van Ajax. Als buitenstaander en nieuwkomer krijgt hij komende zomer de loodzware taak om bij de hoofdmacht een grondige renovatie door te voeren, zodat er komend seizoen weer een selectie staat die een serieuze gooi kan doen naar de titel.

Er moet worden gebouwd aan een nieuwe succesformatie. Hoe kijkt Mislintat aan tegen aangetrokken spelers als Calvin Bassey, Owen Wijndal, Jorge Sánchez en Lorenzo Lucca? Hoe waardeert hij de ontwikkeling van Devyne Rensch en Brian Brobbey? Wat zijn de plannen met topspelers als Jurriën Timber, Mohammed Kudus en Edson Álvarez? En welke topspelers weet hij te verleiden om voor Ajax te kiezen?

Ook moet Mislintat een ei leggen over de toekomst van John Heitinga. Is hij volgend seizoen ook oefenmeester van Ajax 1 of doet hij een stapje terug? Komt hij te werken onder de vleugels van een nieuwe hoofdtrainer? Klaas Jan Huntelaar blijft in ieder geval technisch manager en gaat aan Mislintat rapporteren.

Het voelt wat vreemd dat Mislintat als nieuwkomer dit soort belangrijke knopen moet doorhakken. Of hij de juiste persoon is om Overmars na ruim een jaar op te volgen, moet blijken. Dat neemt niet weg dat het ontzettend belangrijk is dat er razendsnel een antwoord wordt gevonden op alle bovenstaande vraagstukken.

Er wacht Mislintat hoe dan ook een flinke uitdaging in de Johan Cruijff Arena.

Aanbevolen
Ajax draagt Van Halst voor als nieuwe voetbalcommissaris

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >