Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

De Steek

Transferwindows zijn hot, zeker in de zomer. Het is niet de vraag of je reikhalzend iedere scheet op Twitter bekijkt, maar hoe vaak. Het gaat om de jongens die het volgend seizoen moeten doen voor Ajax. En vice versa voor de rest van de voetbalwereld.

27 juni 2022 - 10:39
Steekblog800
Stekelenburg is een ras-Ajacied geworden. © Pro Shots

Door Douwe de Vries

De belangrijkste transfers zijn toch wel het interessants voor de Ajaxveelvraat. Belangrijkste als in: welke jonge talenten worden weggeplukt? Wie worden aan de selectie toegevoegd? Ajacieden op hun retour zijn minder interessant, maar het verlengen van ‘De Steek’ is een uitzondering.

Een jaartje erbij. Wat is dat? Zeker in de wondere voetbalwereld is dat helemaal niks. Maarten Stekelenburg, in 2010 de beste doelman ter wereld, zette vrijdag een handtekening onder nog een jaartje Ajax. Kans op keiharde speelminuten? Zeker niet gegarandeerd. Maar Stekelenburg is een ras-Ajacied geworden die wel degelijk geeft om de ontwikkeling van de club.

Ik moet vaak denken aan vedetten die zoals beloofd terugkeerden in de eredivisie bij hun oude club. Na een aantal ijzersterke seizoenen verkaste Stekelenburg in 2011 naar AS Roma. Hij stond onder de lat tijdens het dramatisch verlopen EK van 2012 in Polen en Oekraïne. In 2013 ging hij naar het Engelse Fulham, om vervolgens ook nog eens voor Southampton en AS Monaco uit te komen. Everton was de laatste buitenlandse club voor de goalie.

Het is een waar godsgeschenk dat ‘De Steek’ weer een jaar bij de Amsterdamse selectie behoort.

‘De Steek’ werd vier keer landskampioen met Ajax en won ook nog eens vier Johan Cruijffschalen en evenveel KNVB-bekers. Marco van Basten zorgde voor de bekende wake-up call bij Stekelenburg toen hij in het voorjaar van 2009 slachtoffer werd van de concurrentiestrijd met Kenneth Vermeer. Een periode die hem duidelijk niet in de koude kleren is gaan zitten. 

“Nu pas merk je wat voor invloed zo’n gebeurtenis op je heeft. Ik ben nog steeds niet blij dat hij me passeerde, maar het heeft wel zijn waarde gehad. Je komt even terug op aarde. Dat is weleens goed,” zei hij in het najaar van 2009 tegenover Voetbal International. 

Stekelenburg was na zijn terugkomst lang niet altijd de nummer één in Amsterdam, maar in de wedstrijden dat hij er moest staan, deed hij zijn werk uiterst degelijk. Katachtige reflexen, snoekduiken en een echte penaltykiller. Nuchter Haarlems als altijd. Het is een waar godsgeschenk dat ‘De Steek’ weer een jaar bij de Amsterdamse selectie behoort.

Het zou wel eens cruciaal voor een nieuw Ajaxkampioenschap kunnen zijn.

Aanbevolen
Ajax organiseert vrijdag openbare training in De Lutte

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >