Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax kijken in Caribische sferen: ‘Het bier vloeit hier al vroeg in de ochtend’

In de vroege ochtenduren lekker naar Ajax kijken. Met een bakkie koffie in de ene hand en een eerste biertje in de andere. Op Curaçao, waar Tommy den Heyer (59) een tof Ajaxcafé runt, is het wekelijkse kost.

Door Jordy Haak
19 mei 2022 - 16:49
The Captain Bar 1200
Ook op Curaçao is het onwijs gezellig als Ajax speelt. © Tommy den Heyer

Ajax is neergestreken in de Caribbean. De afsluitende trip naar Curaçao staat in het teken van voetbal, talentontwikkeling en ontspanning. Lekker tranquilo dus, maar voor de eilandbewoners is het feest. Zij genieten ervan om hun helden van dichtbij te bewonderen. Wij belden met Tommy den Heyer, die vier jaar geleden emigreerde naar het eiland in de Caribische zee.

In Willemstad ligt The Captain Bar, met fraai uitzicht op de welbekende pontjesbrug. Den Heyer is sinds drie jaar de trotse eigenaar. “De reden dat ik hier met een horecazaak ben begonnen, hoef ik je niet te vertellen, toch?” vraagt hij lachend. “Het is zo’n aangenaam weer hier. En dat het hele jaar door. Dat is fijn ondernemen, met veel minder stress en regels dan in Nederland.”

Den Heyer omschrijft zichzelf als een Ajacied in hart en nieren. In Nederland had hij altijd een seizoenkaart. Ook nu hij aan de andere kant van de wereld is neergestreken, wil hij zijn cluppie vanzelfsprekend blijven volgen. Daarom schafte hij meerdere televisies aan en hing hij de nodige Ajaxattributen in het café op. Het publiek diende zichzelf vervolgens aan.

“Het is hier altijd een gezellige boel. Er komen vooral veel Nederlanders en vakantiegangers langs, maar ook het aantal lokale bewoners dat Ajaxminded is neemt toe. Vooral met Champions League-wedstrijden is het een gekkenhuis. Die duels leven enorm. Dan is het drie keer zo druk in het café,” vertelt Den Heyer.

Ajax kijken in Caribische sferen. Wat moeten we ons daar eigenlijk bij voorstellen? “De temperatuur is natuurlijk niet te vergelijken met Nederland, maar vooral het tijdsverschil (het is in Curaçao zes uur vroeger) zorgt voor een aparte sfeer. Competitiewedstrijden beginnen vaak al voor negen uur ’s ochtends. Dan beginnen onze gasten vaak nog met een kop koffie, maar zodra er een doelpunt is gevallen, gaan de eerste biertjes erin.”

Aanbevolen
Herbeleef seizoen 2021/2022 met de mooiste supportersfoto’s!

Den Heyer bedacht bovendien een ludieke actie. Bij ieder doelpunt van Ajax trakteert hij de voetbalkijkers op een shotje van het huis. “Dat is een mix van rum, vodka en wat rode vloeistof. Het shotje moet immers wel de kleur van de club hebben. Je kunt je vast het duel tussen VVV-Venlo en Ajax nog herinneren. Juist ja, die 0-13. Het zal je niet verbazen dat het hier een lamme bende was, haha!”

Ook in coronatijd was Ajax voor de Nederlander een fijne uitlaatklep. “En dat gold voor veel meer mensen. Tijdens de lockdown mochten we niet met z’n allen binnen zitten. Dat was natuurlijk te dicht op elkaar. Tijdens Ajax - Feyenoord hebben we alle televisies toen naar buiten verplaatst en de stoelen wat verder uit elkaar gezet. We wisten dat er ook één Feyenoordsupporter zou komen kijken. Die stoel hebben we toen apart gezet, met een hekje eromheen. Had hij zijn eigen uitvak!”

Den Heyer moet er zelf het hardst om lachen. “Wat dat betreft is voetbal kijken hier hetzelfde als in Nederland. De rivaliteit met andere clubs zal er altijd zijn, maar het is hier wel wat gemoedelijker. De agressieve angel is eruit.”

De eilandbewoners genieten er vooral van om lekker naar hun favoriete club te kijken. “De sfeer is ongelooflijk goed en zeker tijdens grote wedstrijden gaat iedereen uit zijn plaat. Dan zie je dat Ajax verbroedert,” aldus Den Heyer, die vrijdag met een groep van vijftig medesupporters de wedstrijd tussen Ajax en Team Curaçao bijwoont.

Met een heuse partybus wordt koers gezet naar het Stadion Ergilio Hato. “Daar hebben we heel veel zin in. Er zijn al mooie plannen gemaakt, dus het wordt vast een dolle boel.”

Aanbevolen
Emotioneel geladen seizoen brengt ons meer dan alleen de schaal

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >