Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Chagrijn rond Ajax bereikt kookpunt door gelijkspel in Emmen en dit valt op

Ajax gaat bokchagrijnig de winterstop in. De met zichzelf worstelende ploeg morste wederom dure punten. Op bezoek bij FC Emmen werd met 3-3 gelijkgespeeld. Kommer en kwel in Drenthe. Wat ons opviel, lees je hieronder.

12 november 2022 - 20:37
Emmaja 1200
Bassey had het zich allemaal vast anders voorgesteld. © Pro Shots

Hunebed Highway
De spelersbus van Ajax toerde over de Hunebed Highway om bij De Oude Meerdijk te komen. Daar gearriveerd, zagen de spelers door hun raampje hoe supporters van FC Emmen in drie hottubs bier zaten te drinken. Allemaal verzorgd door Easy Toys, ‘de trotse hoofdsponsor van hoogtepunten’. Wij hoopten vooral op Mokums genot, maar dat kwam er niet.

Daley Blind, Mohammed Kudus en Davy Klaassen betraden ongetwijfeld met gezond chagrijn het stadion. Het trio begon op de bank. Zodoende waren er basisplekken voor Owen Wijndal, Brian Brobbey en de van een schorsing teruggekeerde Edson Álvarez.

Drie hoogtepunten op rij
De schrik sloeg de 375 Ajacieden in het uitverkochte uitvak al snel om het hart. Jeroen Veldmate schoot een vrije trap na zes minuten achter Remko Pasveer. De Ajaxspelers keken erbij alsof ze de stoomboot zagen zinken. Het ‘Schreuder, rot op’, klonk meteen en was ook te zien op een spandoek.

WK-ganger Kenneth Taylor trok de stand twee minuten later alweer gelijk. Hij was met een rake kopbal ook nog eens verantwoordelijk voor een voorsprong. De middenvelder knikte een voorzet van Dusan Tadic netjes binnen. Vrijwel meteen vanaf de aftrap streepte Steven Bergwijn de 1-3 op het scorebord. Een prachtig doelpunt waar de aanvaller ook hard aan toe was.

Drie Mokumse hoogtepunten dus binnen het halfuur. Dat klinkt echter lekkerder dan het voelde. De thuisploeg was via Miguel Araujo (hard op de paal) nog dicht bij een treffer. Calvin Bassey speelde vlak voor rust voor Sinterklaas door onder een bal door te koppen. Hij raakte volop lucht, maar de Emmenaren profiteerden gelukkig niet.

Tweehonderd keer Klaassen
Klaassen mocht kort na rust – evenals Blind en Kudus – invallen. De Ajacied trok in Emmen voor de tweehonderdste keer het Ajaxshirt over de schouders. In eredivisieverband, zeggen we er meteen bij. Hij heeft er echter weinig plezier aan beleefd.

Aangeschoten wild
Klaassen had de bal nog amper gehad of uitgerekend Richairo Zivkovic deed Ajax pijn. Lucas Bernadou mocht vanaf rechts voorgeven en de oud-spits van de Amsterdammers tikte ongehinderd de 2-3 binnen. Om werkelijk helemaal gek van te worden als Ajacied, terwijl het enthousiaste Emmen bloed rook. Dit Ajax is bij elke vorm van tegenslag aangeschoten wild waarop het fijn jagen is.

Het gefrustreerde en onzekere Ajax sleepte zich voort over de plastic sprieten in Emmen. Het had geluk dat het vizier van Mark Diemers niet op scherp stond, want die had de gelijkmaker op de voet. Emmen – vurig aangemoedigd door het thuispubliek – reeg de Ajaxdefensie met speels gemak uiteen, terwijl Kudus aan de andere kant hard op de lat schoot.

Exemplarisch voor het Amsterdamse getob? De wijze waarop Bergwijn en Kudus een kansrijke counter vakkundig om zeep hielpen. Een passje over een meter of zeven rolde over de achterlijn, waar Kudus de ontvanger had moeten zijn voor het doel van Mickey van der Hart.

Een beetje Ajaxsupporter maakte zich dan ook op voor de gelijkmaker, die dan ook zou komen. Een voorzet van Mohamed Bouchouari werd door niemand aangeraakt. Pasveer verrast en dus viel de bal bij de tweede paal binnen: 3-3. De rampspoed echt compleet, zeg maar. Een gênante vertoning vooral. Eentje die weer twee dure punten kost. 

Lange winterslaap
Het grote uithuilen kan beginnen. Het was een in alle opzichten bewogen eerste seizoenshelft voor onze club. Wegens het vermaledijde WK in Qatar schieten we nu met z’n allen een lange winterslaap in. Eentje die bijna twee maanden duurt. Hopelijk gebruikt onze club die periode om de nodige zaken op orde te krijgen. Er valt genoeg te doen, te leren en te evalueren. Dat is hard nodig.

Ajax hervat de eredivisie pas weer op zondag 8 januari 2023. Dan staat het uitduel met NEC op het programma. Dan zijn wij er namens Ajax Life natuurlijk ook weer bij. In het nieuwe jaar staan we dan weer met z’n allen volop fris en fruitig achter ons aller Ajax. In goede en in slechte tijden. Om oer-Ajacied Bob Haarms nog maar eens te citeren: ‘We moeten door snuiters!’

En zo is het.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >