Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Lees hier integraal de uithaal van Schreuder naar bepaalde media

Ajax herpakte zondag de koppositie na een 7-1-zege op Excelsior. Alfred Schreuder nam tijdens de persconferentie de gelegenheid zijn gal te spuwen over ‘stemmingmakerij’ in de media.

16 oktober 2022 - 23:47
Schreuder 1200 (2)
Schreuder laat zich niet alles meer zeggen. © Pro Shots

Toen de trainer een vraag kreeg over het spel van Brian Brobbey, veranderde meteen zijn toon. Schreuder is duidelijk geërgerd over wat er de laatste weken allemaal is gezegd en geschreven. Daarom tikten we het belangrijkste deel van de persconferentie woordelijk uit. Nou ja, lees zelf maar...

Schreuder: “Ik las afgelopen week een heel raar artikel dat Brobbey bij ons eigenlijk op de bank zit ‘weg te rotten’. Dan denk ik echt: je hebt totaal geen verstand van de zaak. Brian stond van de laatste tien competitiewedstrijden er zes in de basis. Hij viel bijna alle wedstrijden in. Ook in de Champions League valt hij steeds in. Vorig seizoen speelde hij met RB Leipzig 252 minuten. En bij ons heeft hij nu al heel veel gespeeld. We betaalden heel veel geld voor Brobbey, terwijl-ie transfervrij wegging. En dan gaan we zo’n artikel schrijven…?”

“Dan ben je stemming aan het maken. Dat is onacceptabel, vind ik. Dat is gewoon slecht. We weten waar het vandaan komt. Het hoort niet. Als je journalist bent, dan moet je feiten hebben. Dat Brian een paar keer op de bank zou zitten, wist-ie van tevoren. Ik heb hem vooraf uitgelegd wat zijn rol zou worden. Ik bepaal wie er speelt en niemand anders.”

“En als mensen denken dat spelers dat bepalen, dan is dat hun probleem. Ik bepaal wie er speelt. Brobbey ontwikkelt zich goed. Het is een groot talent en hij moet nog een betere speler worden. Hij kan een topspits worden in Europa, maar moet nog harder werken. Hij moet er nog meer voor doen. Dan gaat het een hele goede spits worden. Alleen ik bepaal wanneer hij speelt. En niet de pers.”

Aanbevolen
Ajax weer koploper na héél riante zege op Excelsior en dit valt op

Je klinkt geïrriteerd…
“Ja, natuurlijk! Het is een totaalplaatje. Er wordt veel te veel onnodig en onterecht stemming gemaakt. Kom met feiten en schrijf waarheden. Mijn zaakwaarnemer (Milos Malenovic red.) zou geholpen hebben met transfers. Ja, dat klopt! Dat is ook heel normaal in de voetballerij. Meerdere zaakwaarnemers helpen in de voetballerij. Weet je waarom? Marc Overmars ging weg. Voor alle mensen in de club was die positie die hij achterliet nieuw. Voor alle mensen was het nieuw.”

“Dus ja, het is normaal dat er wordt geholpen. En iedereen heeft het uitstekend gedaan in de club. Maar bij Ajax mag het niet, omdat het de zaakwaarnemer van een trainer is. Dat is grote onzin! En het is nog belangrijk dat hij bij transfers hielp ook. En hij heeft het allemaal gedaan voor Ajax. Maar dat mag dan niet. Bij andere clubs mag het wel. En er zijn meerdere zaakwaarnemers die Ajax ook helpen.”

“Voor iedereen was de afgelopen transferwindow extreem. Er zijn niet één of twee transfers geweest. Vorig seizoen waren er nul uitgaande transfers. Drie inkomend. Nu zijn er elf uitgaande transfers geweest, waarvan zes of zeven verkopen. Dan heb je mensen nodig met ervaring. Die hadden we op dat moment niet. Dan heb je hulp nodig. Het is hartstikke normaal dat dit gebeurt. Maar ik ben er klaar mee. Ik hou mijn mond niet meer.”

Je bent echt boos, hè?
“Als mensen denken dat ik een softie ben, dan is dat oké, maar dan hebben ze nooit met mij in de kleedkamer gezeten. Nooit. Het zijn gewoon onwaarheden die worden geschreven. Het is stemmingmakerij. Het helpt mijn team niet. Ik doe alles voor mijn team. Het zorgt voor onrust. Dat heb ik niet nodig. Je moet de waarheid schrijven. En anders moet je me bellen. En als je iets over mij vindt, dan moet je me bellen. Dan geef ik antwoord als een kerel. Van mij krijg je de waarheid te horen. Ook de spelers krijgen van mij de waarheid te horen in de kleedkamer.”

“Dat Brobbey zelf denkt dat hij moet spelen, is ook normaal. We wonnen van Rangers FC zonder Brobbey met 4-0. We speelden toen een geweldige wedstrijd. We verloren op Anfield met 2-1. Met een heel nieuw elftal. Hoeveel spelers heeft Liverpool verkocht? Alleen Sadio Mané.”

“Het is normaal dat dit elftal tijd nodig heeft. En als mensen denken dat dit in drie maanden gebeurt… Forget it! Ga je trainersdiploma’s halen, ga een elftal trainen, kijk wat er gebeurt in die window en ga je best doen. Maar ga niet op televisie onzin lopen verkondigen, want je hebt er totaal geen verstand van. In drie maanden kun je geen elftal bouwen. Dat heeft veel langer de tijd nodig. En zeker als je de spelers kwijtraakt die wij zijn kwijtgeraakt. En natuurlijk had Brobbey kunnen spelen, alleen ik bepaal wanneer hij speelt.”

Maar je krijgt als trainer bij topclub geen tijd…
“Dat is pech. Als mensen dat niet begrijpen… Pech voor mij? Dat interesseert me niet. Ik zeg hoe het is. Dit is de waarheid. Wat ik vertel is de waarheid van Ajax. En als ik niet de tijd krijg, dan interesseert het me ook niet. Dan moeten ze me maar ontslaan. Kudus in de spits? In acht of negen wedstrijden maakte hij acht goals. Dan kun je mij niet vertellen dat het een slechte optie is. Wij verliezen van SSC Napoli. Komt dat dan door Brobbey of Kudus? Nee, het komt door het kwaliteitsverschil met Napoli op dit moment omdat we een team in opbouw zijn.”

“Waarom Kudus tegen Excelsior niet speelde? Ik moet doorwisselen. Ik heb geleerd van AZ-uit. Ik moet frisheid op het veld hebben. Natuurlijk leer ik ook elke dag. Kan ik zus, kan ik zo, wat had ik beter kunnen doen? Wij evalueren ook elke dag. We zijn niet tien uur per dag bezig, maar zestien uur. Dit is ons leven. Dit is ons werk. We willen top worden, allemaal. Ik ook op mijn gebied. En natuurlijk nemen we onszelf wel eens wat kwalijk. Dat we denken: oké, we hadden beter dit of dat kunnen doen. Ik kijk ook in de spiegel, maar ik laat me niet alles zeggen hier.”

En zo eindigde een plotseling heet geworden avondje in de Johan Cruijff Arena…

Aanbevolen
Brobbey: ‘Ik vond die keeper een beetje vervelend, haha!’

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >