Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Bij welk onwaarschijnlijk scenario overwintert nog Ajax in CL?

Ajax schoot deze Champions League-groepsfase uit de startblokken met een 4-0-zege op Rangers FC. Daarna werd driemaal op rij tamelijk kansloos verloren. Ajax heeft overwintering in het miljoenenbal niet meer in eigen hand. Wat zijn de scenario’s?

25 oktober 2022 - 09:01
Liverpool 1200
LIverpool was op Anfield nog lief voor Ajax. © Pro Shots

Wat waren we blij met die eclatante zege op Rangers in eigen huis. Het bleek een handje zand in de ogen. Een duel later op Anfield werd duidelijk hoe Ajax er momenteel echt voorstaat op het allerhoogste podium. Liverpool was met 2-1 nog lief. In de twee duels met SSC Napoli kreeg Ajax tien treffers om de oren.

De return tegen Liverpool staat nu op het programma. Dat is een voetbalaffiche om je vingers bij af te likken. Hoe de stand in groep A ook is. En natuurlijk vecht Ajax voor het laatste sprankje hoop richting overwintering in de Champions League. De kans is onwijs klein en afhankelijk van gebeurtenissen op andere velden, maar toch…

Wat is ervoor nodig om tóch door te stoten? Ajax moet woensdag met minimaal twee doelpunten verschil van Liverpool winnen. Niks is onmogelijk, maar dan is de ploeg van Alfred Schreuder er natuurlijk bij lange na nog niet. Vervolgens is op Ibrox een nieuwe zege op Rangers noodzakelijk.

En dat niet alleen: ook is nodig dat het al geplaatste Napoli er nog volop zin in heeft tijdens de laatste ontmoeting met Liverpool. De Italianen moeten op Anfield wel winnen. Hoe hard gaan zij hun best nog doen? Het zijn zaken waar Ajax geen invloed op heeft.

Aanbevolen
Doe mee met Fun Games bij Ajax - PSV!

Maar goed, stel dat het allemaal wel zo loopt. Dan hebben zowel Liverpool als Ajax negen punten verzameld. Vervolgens wordt het onderlinge doelsaldo bekeken. Precies daarom moet Ajax met minimaal twee doelpunten verschil van Liverpool winnen.

Bij een zege met ‘slechts’ één doelpunt verschil is het doelsaldo tussen beide ploegen hetzelfde. Dan wordt het totale doelsaldo over alle groepswedstrijden de doorslaggevende factor. Daarop lijkt Ajax (-4) het niet meer van Liverpool (+6) te kunnen winnen.

De kans is vooralsnog veel realistischer dat Ajax na de winter doorgaat in de Europa League. Dat hebben de Ajacieden allemaal nog wel in eigen hand. Het laatste duel op Ibrox wordt pas echt spannend als Ajax in eigen huis onderuitgaat tegen Liverpool en de Schotten weten te stunten op bezoek in Napels.

Nou ja, dat is ‘wat als-denken’. Ajax kan maar één ding zelf doen: met twee doelpunten verschil van Liverpool winnen en hopen dat de voetbalgoden ons verder goed zijn gezind.

Ajax Life Podcast #78: Met trots tegen Liverpool!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >