Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Video

Unieke beelden: Hoe Ajax eh... Oranje deelname EK 1996 veiligstelde tegen Ierland

In onze reeks unieke beelden nemen we jullie deze keer mee terug naar 1995, kort nadat Ajax de wereldbeker had bemachtigd. Ierland en Nederland streden in één playoff-duel met elkaar om een plaats op de eindronde van het EK 1996 in Engeland. Maar check die elftalfoto… Was dit Oranje of Ajax…?

22 juni 2021 - 08:31

Toenmalig bondscoach Guus Hiddink kwam zo’n 25 jaar geleden met een bijzonder elftal op de proppen. Van de elf spelers die hij in het veld zette, droeg alleen Arsenal-aanvaller Glenn Helder nooit het Amsterdamse wit-rood-wit. Hij verving Finidi George, zogezegd…

Dennis Bergkamp speelde niet meer in Amsterdam, maar kon met zijn Ajax-DNA de Jari Litmanen-rol prima invullen. Frank de Boer was afwezig, maar Clarence Seedorf (Sampdoria) verving hem centraal achterin.

Aanbevolen
Unieke beelden: Van Gaals Ajax tegen Cruijffs FC Barcelona

En verder was het Ajax dat de klok sloeg: Edwin van der Sar, Michael Reiziger, Danny Blind, Winston Bogarde, Ronald de Boer, Edgar Davids, Marc Overmars en de negentienjarige Patrick Kluivert. De jonge spits schoot Oranje met twee treffers naar het EK.

Nederland ging Ierland op de Ajaxmanier te lijf. Brutaal, zelfverzekerd en met dwingend spel. Oranje won met 2-0 en plaatsing voor het EK 1996 was een feit. Of was het Ajax dat won? De verspreking van Ronald de Boer na afloop was veelzeggend. “We leden in het begin van de tweede helft nog te veel balverlies. Dat hoort niet bij een topclu…, ehhhh, ik bedoel topploeg.”

Het toernooi in Engeland viel uiteindelijk niet mee, maar dit playoff-duel was er eentje om van te smullen. Dankzij de dapp're strijders hieronder.

Nederland Ajax 1200

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >