Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Besluit Uefa: uitdoelpunten in knock-outfases tellen niet meer dubbel

Het zat er al een poosje aan te komen, maar de Uefa neemt na 56 jaar een bijzonder besluit: uitdoelpunten tellen vanaf komend seizoen niet meer dubbel in de knock-outfase van Europese toernooien. Dat betekent dus mogelijk meer verlengingen en strafschopreeksen. De Uefa maakte dat donderdag bekend.

24 juni 2021 - 16:18
Uitgoal 1200
De 3-1 van Viergever tegen Schalke telde dubbel en voelde bevrijdend. © Pro Shots

Bij een gelijke stand over twee wedstrijden gaf de uitdoelpuntregel vaak nog uitsluitsel over welk van de twee partijen naar de volgende ronde ging. Die vlieger gaat in 2021/2022 niet meer op. Bij een gelijke stand over twee duels – ongeacht waar de doelpunten zijn gevallen – komt er altijd een verlenging. En als het nodig is dus een penaltyserie.

De Europese voetbalbond is van mening dat het verschil tussen uit- en thuisduels steeds verder afneemt. De omstandigheden waaronder thuis of uit wordt gespeeld zijn steeds meer gelijkgetrokken. Zeker als je kijkt naar velden, moderne stadions, uitstekende reismogelijkheden, toegenomen veiligheid en veranderde toernooi-opzetten.

De 3-1 van Viergever tegen Schalke 04 telde eventjes dubbel en voelde bevrijdend. © Ajax Images
Aanbevolen
Uefa denkt na over afschaffen dubbel tellen Europese uitgoals

Het was in de beginjaren van de uitdoelpuntregel veel zwaarder om kriskras door Europa van A naar B te reizen. De uitploeg ondervond een nadeel en daar mocht best iets tegenover staan als er desondanks goed werd gepresteerd. Een ander idee achter de dubbele doelpuntwaarde was het stimuleren van aanvallend spel.

Uefa-preses Aleksander Ceferin: “De uitdoelpuntregel was al een intrinsiek onderdeel van onze competities sinds de introductie in 1965. Het opheffen ervan werd tijdens de laatste jaren echter vaak besproken tijdens diverse Uefa-meetings. Veel coaches, supporters en andere betrokkenen vroegen zich af of de regel wel eerlijk was en spraken de voorkeur uit om die af te schaffen.”

De regel doet kort gezegd niet meer waar-ie ooit voor is bedacht. De regel zorgt inmiddels – zo stelt Ceferin – dat de thuisspelende teams vooral in de heenduels niet meer durven aan te vallen, uit angst dat een tegentreffer van de opponent een cruciaal voordeel zou verschaffen.

Wat Ten Hag betreft mogen uitgoals dubbel blijven tellen. © Pro Shots
Aanbevolen
Ten Hag vindt dubbel tellende uitgoals wel charme hebben

Een ander – ook bij veel supporters – gehoord punt is de oneerlijkheid bij verlengingen. Ceferin: “Ook was er kritiek dat, vooral in de verlenging, het oneerlijk was dat de thuisploeg twee keer moest scoren als de uitploeg had gescoord.”

Erik ten Hag gaf tegenover Ajax Life eerder aan dat hij dubbeltellende uitgoals juist wel aardig vindt. “Ik vind het wel zijn charme hebben dat een uitgoal dubbel kan tellen. Die regel is er altijd geweest om positief voetbal te stimuleren. Ploegen die tijdens een uitduel willen scoren, zullen aanvallend iets moeten ondernemen,” stelde de trainer in februari 2019.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >