Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Jong Oranje en basisklant Schuurs stunten met halve finaleplek EK onder 21!

Jong Oranje haalde maandagavond een geweldige stunt uit door favoriet Jong Frankrijk uit te schakelen. De Nederlandse talenten speelden het in de kwartfinale van het EK onder 21 klaar om Les Bleus met 2-1 te verslaan. Bij Oranje stond Perr Schuurs namens Ajax in de basis.

31 mei 2021 - 19:56
Schuurs Oranje 1200
Schuurs kan nog niet op vakantie en dat vindt hij vast prima! © Pro Shots

Het toernooi verliep door corona allemaal effe anders dan normaal. Vandaar dat maandag de kwartfinale van het EK onder 21 voor de jonge Oranjeklanten op het programma stond. Na de groepsfase in de laatste week van maart was het nu dus serieus doorgaan of afhaken.

Het werd sensationeel doorgaan, waardoor het EK-avontuur van Schuurs, Devyne Rensch, Kjell Scherpen en Jurgen Ekkelenkamp een prachtig vervolg krijgt. Het is dus maar te hopen dat de Ajacieden hun koffers goed volgepakt hebben, want voorlopig gaan ze nog niet naar huis.

Jong Oranje – met Rensch, Ekkelenkamp en Scherpen op de bank – toonde vanaf de aftrap geen ontzag voor de Fransen. Jong Frankrijk was in de Bosnik Aréna torenhoog favoriet, maar dat was niet direct te zien. Nederland speelde geconcentreerd en had ook zomaar de voorsprong kunnen pakken als Calvin Stengs meedogenlozer had opgetreden.

Precies dat liet de AZ-speler na. Zijn schuiver na achttien minuten ging naast. Dat kan, maar twee minuten later had hij Jong Oranje op voorsprong moeten schieten. In totale vrijheid verscheen hij voor de vijandelijke goal, maar de overtuiging bij zijn afwerking was om te huilen.

Frankrijk antwoordde direct met een schot van Jonathan Ikoné, knap gekeerd door de goed keepende Justin Bijlow. Uit de hoekschop die volgde, kopte Dayotchanulle Upamecano zijn ploeg alsnog op voorsprong. Maar waarom stond er geen oranjehemd bij de paal waar de bal binnensloeg?

Al met al een tegenvaller, zeker omdat Nederland vrij aardig speelde. Justin Kluivert werd vlak voor de thee nog weggestoken door Schuurs, maar ook de oud-Ajacied ging te slordig om met de mogelijkheid en schoot wild en hoog over. Zo was het verhaal van de eerste helft vooral dat Frankrijk toesloeg, waar Oranje dat naliet.

Maar goed, ook na rust was er genoeg om voor te spelen en dat bleek ook snel. Abdou Harroui waagde een poging van grote afstand, maar raakte Myron Boadu. De bal bleef onder de AZ-spits hangen, die zonder nadenken uit de draai raak schoot: 1-1. Een heerlijke opsteker voor de ploeg van Erwin van de Looi. De trainer kwam kort erna met de schrik vrij toen hij Ikoné de paal zag raken, nadat Schuurs kordaat ingreep met een sliding.

Frankrijk voerde de druk richting de negentig minuten fors op, maar Oranje hield stand en sleepte een verlenging uit het vuur. Zo bleef het lang, heel lang, onzeker wie van de twee een plek bij de laatste vier zou veiligstellen. Dat alleen al was best verrassend. En knap bovendien.

Iedereen hield rekening met een verlenging, maar Oranje maakte de stunt compleet door tegen het eindsignaal vanuit een counter de 2-1 op het scorebord te zetten. De voorzet op maat was van Justin Kluivert en Boadu zorgde met zijn inzet dat Jong Oranje het vooraf onmogelijke klaarspeelde.

Heerlijk! Dit alles maakt dat Jong Oranje donderdag in de halve finale aantreedt tegen de winnaar van Jong Denemarken tegen Jong Duitsland. Wat een prestatie!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >