Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax kan het tij niet keren in Rome en dit viel op

Het Europese avontuur van Ajax eindigt in Rome. Het lukte de Ajacieden niet om het tij te keren, hoe kranig het verweer bij vlagen ook was. Ajax kwam niet verder dan een 1-1-gelijkspel en dus zien we AS Roma terug in de halve finale van de Europa League. Ajax richt zich op de bekerfinale én de titelstrijd.

15 april 2021 - 22:52
Romaja 1200
Onnodig. Dat is het thema rondom de duels met AS Roma. © Pro Shots

Keuze valt op ‘Sjaan’, maar hij is klaar na twintig minuten
Hoe zou Erik ten Hag de absentie van de geschorste Devyne Rensch oplossen? Dat was dé grote vraag. De trainer antwoordde door ‘Sjaan’ Klaiber voor de leeuwen te gooien. Daardoor hoefde Ten Hag niet te schuiven met Edson Álvarez (middenveld) en Jurriën Timber (centraal naast Lisandro Martínez). Zo bleef veel intact en zagen we slechts op één positie een ander poppetje.

Dat klonk als een plan, maar wel eentje dat snel moest worden gewijzigd. Klaiber speelde twintig goede minuten en greep toen naar zijn hamstring. Wisselen… Zodoende kwam alsnog Perr Schuurs binnen de lijnen en zag Timber zichzelf terug als rechtsback. Ook lullig: waarschijnlijk wederom geen bekerfinale voor Klaiber.

Ajax verzuimt Roma voor rust wederom pijn te doen
Dat Ajax voor een loodzware opgave stond, was vooraf duidelijk. Ajax moest in de aanval om een 1-2-achterstand recht te breien, maar moest het achterin eveneens droog zien te houden. Maarten Stekelenburg schrok zich na acht minuten een hoedje, toen Jordan Veretout voor hem opdook en de bal achter hem in het net prikte. De Fransman stond echter buitenspel, dus ging de vlag omhoog.

Schrik dus, maar daarna toonde Ajax (74 procent balbezit!) onvoldoende te hebben geleerd van het onnodig verloren heenduel… Zo klungelde Roma-doelman Pau López toen hij de bal zomaar bij Antony in de voeten schoof. De Braziliaan zag Klaassen niet over het hoofd, maar ‘Mister 1-0’ vergat zijn bijnaam eer aan te doen en zag zijn inzet worden geblokt door Amadou Diawara.

Het zijn de kansen die erin moeten in Europa, zeker met de opdracht die Ajax had te voltooien. Dusan Tadic deed het kort erna niet veel beter op een teruggetrokken voorzet van Klaiber. De aanvoerder ‘veegde’ de bal, in plaats van deze vol te raken. De Serviër zocht kort voor rust nog opzichtig naar een penalty, maar daar wilde arbiter Anthony Taylor niet aan. Ook de VAR oordeelde dat de arm van Riccardo Calafiori om de nek van Tadic niet genoeg was voor een pingel.

Brobbey brengt hoop in Ajaxharten
De kansjes waren er dus zeker voor rust, al moest er toch echt meer gebeuren om I Giallorossi daadwerkelijk te pijnigen. Ten Hag besloot de negentienjarige Brian Brobbey na de pauze te brengen. Antony bleef achter in de kleedkamer. Dat sorteerde direct effect, want de jonge spits – die beton krijgt als ontbijt – tikte een splijtende pass van Schuurs gelijk koeltjes tegen de touwen: 0-1!

Bij een beetje Ajacied ging de hartslag gelijk naar standje miljoenmiljard, terwijl de bloeddruk in veel huiskamers eveneens in het rood knalde. Dat werd er niet beter op toen arbiter Taylor – samen met de VAR – een treffer van Tadic afkeurde. Aan het doelpunt ging een overtreding van Nico Tagliafico vooraf. De thuisploeg wankelde na de openingstreffer, terwijl de Ajacieden bloed roken… Eén treffer, ééntje nog maar…

Alles of niets wordt helaas niets
Die treffer viel echter aan de andere kant. Uit het complete niks. Met nog twintig minuten op de klok begon de tijd aardig te dringen en besloot Ten Hag wat meer risico’s te nemen. Mohammed Kudus loste Álvarez af, waardoor het strijdende Ajax nog meer in de vooruit kwam te staan.

De Ghanees stond amper op het veld of Calafiori passeerde op links de uitglijdende Timber. De voorzet die volgde, was een koud kunstje voor Edin Dzeko. Het woordje ‘onnodig’ zal bij veel Ajacieden weer over de tong zijn gegaan, maar het was zeker geen reden om op te geven. Eén treffer zou immers nog altijd een verlenging opleveren.

Zover kwam het helaas niet. Ondanks het inbrengen van Oussama Idrissi en Lassina Traoré. Schuurs ging daardoor weer naar de kant, evenals Neres. Alles of niets. Het werd helaas niets, want een slotoffensief wisten de ongeduldige Ajacieden er niet meer uit te persen. Het had allemaal heel anders kunnen lopen, als je de twee duels met Roma erop naslaat. Een pijnlijke conclusie, maar het is niet anders.

Het vizier gaat nu vol op de KNVB-bekerfinale. Én de strijd om de landstitel.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >