Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Alleen Blind, Timber en Gravenberch gaven meer passes dan Stekelenburg

Maarten Stekelenburg stond tegen Heracles (0-2) onder de lat en dat oogde vertrouwd. Alsof de 38-jarige nooit weg was en dat terwijl we toch behoorlijk gewend zijn geraakt aan Andre Onana. Medespelers bleken in Almelo duidelijk te vertrouwen op de ervaring van Stekelenburg.

15 februari 2021 - 12:26
Stekelenburg 1200 (1)
Stekelenburg straalde fijne rust uit, aan de bal. © Pro Shots

Het is lastig oordelen op basis van één enkele eredivisiewedstrijd in Almelo, maar de oudste speler van Ajax ooit voetbalde lekker mee. Ja, voetbalde, want reddingen verrichten hoefde Stekelenburg niet echt. Ja, één venijnige kopbal had hij klemvast op de lijn. Dat zag er goed uit, maar verder had Stekelenburg de bal vooral aan de voet.

En niet zo’n beetje ook, want de keeper beroerde de bal liefst 58 keer. Daarbij straalde hij een fijne rust uit. Ajax speelde de bal veelvuldig achterin rond, in de hoop de Heraclieden uit de tent te lokken en zo onder de druk vandaan te spelen. In dat spelletje werd Stekelenburg continu betrokken. Medespelers durfden hem in het spel te betrekken en dat is een goed teken.

Stekelenburg raakte de bal dus 58 keer, waarvan 51 keer uit een pass. Even ter vergelijking: alleen Daley Blind (71), Jurriën Timber (60) en Ryan Gravenberch (60) gaven vaker een pass. Het is exemplarisch voor de wedstrijd die Ajax op het kunstgras afwerkte. Liever heb je niet zo vaak je doelman aan de bal, maar als het toch gebeurt, dan maar liever goed.

En precies dat lukte Stekelenburg vrij aardig, want hij scoorde een passnauwkeurigheid van 78,4 procent. Dat is helemaal niet verkeerd. De korte rondtikballetjes achterin gingen allemaal wel goed, maar je moet als keeper ook wel eens kiezen voor een lange trap. Check de video onderaan voor een visualisatie.

Zo gaf hij 27 (!) lange ballen, waarvan er 16 op de plek van bestemming aankwamen. Dat is echt niet verkeerd, want soms moet je gewoon blind rammen in het kader van ‘weg is weg’. Veelvuldig was die bestemming trouwens Sébastien Haller. Dan toch zo’n score behalen, is dikke prima. En dat rondtikken achterin lijkt zo eenvoudig, maar elke voetballer weet dat het fijn is als je keeper dat kunstje beheerst.

Wij zeggen eerlijk dat we wel eens zenuwachtig raken als Ajax aan het tikken slaat achterin, maar tegen Heracles was de rust die Stekelenburg daarbij uitstraalde bijzonder prettig. Al zouden we natuurlijk liever een ander spelbeeld hebben gezien.

Maar goed, daar zijn we nou eenmaal overkritische Ajacieden voor, nietwaar?

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >