Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Passmaps: Dortmund creëert meer, maar Ajax wint

Borussia Dortmund - Ajax was een wedstrijd die werd bepaald door arbitrale beslissingen en klinische afwerking, waarbij Ajax uiteindelijk aan het langste eind trok. Aan de hand van de statistieken blikken we nog eens terug op de 1-3-winst in Duitsland.

Door Erik Elias
05 november 2021 - 16:18
Martinez Dortmund 1200
Martínez speelde in Dortmund een belangrijke rol in het spel van Ajax. © Pro Shots

Historisch was de wedstrijd ook, want voor het eerst in de geschiedenis van de Champions League won een Nederlandse ploeg de eerste vier wedstrijden in de poule. Het duel met Dortmund viel duidelijk in drie fases uiteen. Van de eerste tot de 35e minuut was Dortmund de betere ploeg, waarbij het met een slimme manier van druk zetten Ajax wist te ontregelen.

De laatste tien minuten van de eerste helft lag het spel veel stil vanwege een rode kaart voor Mats Hummels en een gegeven penalty aan Dortmund. waarna Ajax in de tweede helft veel meer de bal had en aanviel tegen een ploeg die de 1-0 over de streep wilde trekken en zich ver terug liet zakken.

De verdedigende intenties van de Duitsers worden geïllustreerd door het feit dat zij hun laatste doelpoging afleverden in de 57e minuut. Het was ook na rust niet groots, maar Ajax groeide wel in de wedstrijd en wist vanwege twee goede momenten van Antony én een briljante kopbal van Sébastien Haller toch nog te winnen.

Over vier wedstrijden genomen, plaatste Ajax zich wel dik- en dikverdiend voor de volgende ronde in de Champions League. We kijken terug op de chaotische 1-3-overwinning in Dortmund aan de hand van de passmaps en Expected Goals, verkregen via 11tegen11!

Passmaps
We zien aan de passmap duidelijk dat Ajax de gehele wedstrijd moeite had om de voorwaartsen te vinden. In het eerste half uur kwam dit door het goede druk zetten van Dortmund, in de rest van de wedstrijd door het feit dat Dortmund zich met negen veldspelers terugtrok en de ruimtes klein probeerde te houden. We zien daarom dat de bal wat vaker achterin werd rondgespeeld dan we gewend zijn.

De positie van Ryan Gravenberch wordt op de passmap wat meer naar het midden getrokken dan normaal, omdat hij na rust als ‘zes’ speelde en niet meer als centrale middenvelder. Verder wordt duidelijk dat Steven Berghuis wederom een ietwat onopvallende wedstrijd speelde en weinig aan de bal kwam. Juist hij en Gravenberch hadden meer kunnen doen om onder de druk van Dortmund uit te komen. Begin van een iets mindere vorm? Iets om in de gaten te houden.

We zien verder dat Lisandro Martínez van achteruit heel bepalend was als opbouwer. Hij gaf zowel de meeste passes als de meeste passes vooruit. Ook scoorde hij hoog op ‘centrality’, wat betekent dat hij het belangrijkste onderdeel was in het netwerk.

2021 11 03 Passmap Ajax Borussia Dortmund 1 3 Ajax

Expected Goals
We zien aan de Expected Goals-plots dat Ajax minder Expected Goals creëerde dan Dortmund. Weliswaar wordt de thuisploeg in dit geval geholpen door een boost van 0.76 vanwege een dubieuze penalty, maar toch. De grafiek hieronder toont aan dat Ajax met name in de openingsfase toch echt de mindere ploeg was. In totaal kwam de score qua Expected Goals neer op 2.11 tegen 1.96.

We schreven al eerder dat de klinische afronding het verschil maakte in deze wedstrijd en dat Ajax eigenlijk pas in de tweede helft begon met voetballen. Aan de ene kant waar, aan de andere kant riep Dortmund het ook over zichzelf af door in de tweede helft alleen nog maar te verdedigen. We zien aan de lange, vlakke gele lijn dat Ajax van de tegenstander in aanvallend opzicht niks meer te duchten had.

Toch viel de gelijkmaker van Dusan Tadic redelijk uit het niets, zo zien we hieronder. Dit was dan ook de eerste echt grote kans die Ajax kreeg uit open spel gedurende de wedstrijd. Waarna Haller met een spectaculaire kopbal en Davy Klaassen met een kenmerkende intikker de wedstrijd konden beslissen.

2021 11 03 Xg Plot Borussia Dortmund 1 3 Ajax

In het veldje hieronder zien we nog de mega kopkans voor Jude Bellingham in het begin van de wedstrijd, die ongeveer één op de twee keer in een doelpunt eindigt. Aan de andere kant van het veld wordt duidelijk dat Ajax het toch niet kon laten om een paar keer van afstand te schieten, al kunnen we met vier schoten van buiten de zestien niet spreken van een echte trendbreuk.

We zien weer een hoop stipjes aan de rechterbinnenkant van de zestienmeter. Ajacieden weten waar dit vandaan komt. Dit is natuurlijk het gevolg van het vele naar binnen komen en schieten van Antony. De Braziliaan is een stuk meer gaan schieten dit seizoen. Vorig seizoen ondernam hij nog 3.01 schoten per 90 minuten, maar inmiddels is dit gestegen naar 4.30.

2021 11 03 Pitch Plot Borussia Dortmund 1 3 Ajax

Voor het eerst in de geschiedenis van de Champions League won een Nederlandse club de eerste vier wedstrijden in de poule. En ja, natuurlijk is deze groep misschien meer een Europa League-poule, waarbij de kampioen van Portugal en de kampioen van Turkije niet groots voor de dag kwamen. Maar toch.

Dat Ajax doorgaat in de Champions League is bijzonderder dan we misschien beseffen. Ajax kwam na 2000 namelijk slechts vier keer in de volgende ronde van de belangrijkste Europese competitie: in het seizoen 2002/03, 2005/06, 2018/19 en nu dus.

Het heeft er alle schijn van dat Ajax deze groep gaat winnen. In dat geval kan het de borst nat maken. Op dit moment staan Paris Saint-Germain, Chelsea, Internazionale en FC Barcelona bijvoorbeeld op een tweede plek. Hopelijk heeft Ajax niet al het geluk al verspeeld bij de groepsloting en komt er een opponent als Lille OSC of Villarreal CF uit de koker. En wie weet waar dit seizoen dan kan eindigen...

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >