Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax verkoopt zijn aandelen en trekt stekker uit Ajax Cape Town

Het verhaal is over en uit. Ajax en Ajax Cape Town gaan uit elkaar. Het meerderheidsbelang van 51 procent in de satellietclub wordt verkocht en daarmee komt een einde aan een wonderlijk avontuur dat in 1999 was gestart. Het moederschip en zijn satelliet gaan vanaf nu hun eigen weg.

28 september 2020 - 17:36
Ajaxcapetowncar
Hier zien we Enoh in actie tijdens een oefenduel van beide Ajax-ploegen. © Pro Shots

Het is al langere tijd zeer onrustig bij Ajax Cape Town. Eigenaar Ari Efstathiou en Ajax vlogen elkaar regelmatig in de haren, met ontslagen trainers en weggelopen directeuren als gevolg. In feite gebeurde precies alles wat je niet wilt, zullen we maar zeggen.

De club uit Kaapstad zat ook al enige tijd in een neergaande sportieve spiraal. Vanwege diverse strafpunten voor het opstellen van een niet-speelgerechtigde speler degradeerde het naar de Zuid-Afrikaanse variant van de Keuken Kampioen Divisie en zakte vervolgens verder weg in het moeras.

Het lukte twee keer op rij niet om te promoveren en met name het slot van seizoen 2019/2020 verliep uitermate teleurstellend. Een ruime voorsprong in de competitie werd uit handen gegeven, waarna ook in de nacompetitie geen serieuze vuist kan worden gemaakt...

De vraag is of promotie terug naar het hoogste niveau het verschil nog had kunnen maken, want de puinhopen waren groot en dat zijn ze nog steeds. Het woord chantage viel zelfs. Het is nu zo erg geworden dat Ajax er geen heil meer in ziet en besluit zijn aandelen van de hand te doen.

Dit alles wordt naar buiten gebracht onder het mom van een 'strategische heroriëntatie'. “Ajax heeft de ambitie uitgesproken om structureel aan te haken bij de Europese top en in de afgelopen jaren is er in de Zuid-Afrikaanse markt onvoldoende talent voortgebracht van het niveau dat Ajax nastreeft.”

De teller bleef daarmee staan op vier spelers die het via Ajax Cape Town daadwerkelijk bij Ajax hebben gemaakt. Het kwartet bestaat uit Steven Pienaar, Eyong Enoh, Thulani Serero en Lassina Traoré en zal helaas geen vijftal worden.

We zijn benieuwd hoe het nu verder gaat met de Zuid-Afrikaanse club. En we zijn uiteraard ook benieuwd hoe het verder gaat met Ajax, maar dat komt wel goed. De club staat er welhaast beter voor dan ooit, maar of Ajax Cape Town in zijn nieuwe vorm over vijf jaar nog bestaat...?

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >