Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Video

Unieke beelden: Van der Sar schiet zijn tweede Ajaxpenalty wél binnen

Edwin van der Sar mocht halverwege de jaren negentig al eens proberen om namens Ajax doel te treffen vanaf elf meter, maar tegen Sparta ging het toen mis. Hij mocht op zondag 3 mei 1998 op herhaling, uit bij De Graafschap. Dit keer was het raak!

14 juli 2020 - 10:42

We schrijven inderdaad dat heerlijke seizoen 1997/1998 waarin het dik genieten was van Ajax en waar het dus mogelijk was om je keeper een penalty te laten nemen. De ploeg van Morten Olsen walste toch al over het arme De Graafschap heen, want toen Sar mocht aanleggen, stond het al 0-7…

Benni McCarthy had al drie keer gescoord en vlak voor tijd op weg naar zijn vierde doelpunt. De Graafschap-verdediger Jan Vreman zag dat niet zitten en trok aan de noodrem. Maar ja, binnen de zestien en dus kon arbiter Dick Jol niet anders dan naar de strafschopstip wijzen.

En dus begon de Ajaxaanhang in het uitvak direct te roepen en te joelen. Zij wisten het wel, hoor! Van der Sar moest die pingel nemen, klaar. Een paar jaar ervoor ging het dus nog mis tegen Sparta. Toen werd zijn poging gestopt. Zou nu de ‘revanche’ volgen?

Toch wel spannend, want je wilt niet twee gemiste pingels op je naam hebben staan. Keeper of niet, dat is toch een tikje sneu. Van der Sar wilde sowieso graag eens scoren voor zijn club en de roep van de supporters en zijn eigen ploeggenoten dwongen hem die zondagmiddag dan ook richting de zestien van collega-doelman Ron Olyslager.

Dit keer zou Van der Sar de bal echter keurig netjes in de linkerhoek mikken, waarna hij zich door zijn ploeggenoten kon laten feliciteren. Terug in zijn hok moest hij gelijk aan de bak om een penalty aan de andere kant te pareren. Dat lukte niet, maar met 1-8 en een treffer op je naam de bus in naar Amsterdam was natuurlijk helemaal niet verkeerd.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >