Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Video

Unieke beelden: het doelpunt van Van der Hoorn uit bij Excelsior

Het kon niet op na een kwartet schalen. Maar ergens voelde je ook dat Ajax langzaam weggleed. De kwaliteit van de selectie werd uitgehold, het voetbal steeds slechter en uiteindelijk verdwenen ook de resultaten. Maar zo soms ontsnapte Ajax. Eind 2014 bijvoorbeeld op bezoek bij Excelsior.

29 juni 2020 - 15:25

De bijzondere ontsnapping kwam tot stand dankzij gelegenheidsspits Mike van der Hoorn, die nog wel eens naar voren werd gestuurd in de hoop om iets te forceren. Meestal was die hoop trouwens ijdel. Op die decembermiddag in 2014, kort voor de winterstop, moest er iets geforceerd worden.

Ajax voetbalde weer eens tegen beter weten in. En bovendien tegen zichzelf. Je merkt het ook in de eerste seconden van het filmpje, gemaakt door @Ventos: meligheid troef in het uitvak. Maar die meligheid slaat om in hoop... en uiteindelijk pure vreugde!

Wat gebeurt er? De bal rolt voor de voeten van Van der Hoorn en 'Mikey' aarzelt niet. Nee, hij haalt uit. Gewoon, boem! Geen getwijfel, schieten. Vol overtuiging. En hij verstuurt geen lullig rollertje over de grond, maar neemt de bal lekker op de pantoffel. Precies goed!

Wat doe je dan? Juichen! Ook al ziet de situatie op de ranglijst er kansloos uit, als je een wedstrijd in de slotfase weet te winnen, ben je blij. Desondanks blijft het allemaal een toefje ongemakkelijk, zoals je ook ziet aan de spelers die zich melden bij matchwinnaar Van der Hoorn.

Er is sprake van vreugde en opluchting, maar het is niet ultiem. Het voelt een tikje ongemakkelijk. Misschien omdat het de verguisde Van der Hoorn was die het met zichzelf worstelende Ajax moest redden. Maar het is zes jaar later nog steeds grappig om terug te zien. Uiteindelijk is dit wat we ons herinneren als het gaat om Van der Hoorn in Ajaxshirt. Oh ja, en misschien die veelbesproken 'overtreding' op Mario Balotelli. Maar goed.

Mocht je trouwens ooit bij een pubquiz een vraag krijgen over de treffer van Van der Hoorn tijdens Excelsior-uit: besef dat de wedstrijd niet in 0-1 eindigde, maar in 0-2. Even later wist namelijk ook Richairo Zivkovic te scoren.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >