Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Video

Unieke beelden: huldiging op stadionloos terrein De Meer in 1998

We struinen dagelijks YouTube voor jullie af op zoek naar heerlijke Ajaxfilmpjes. Gewoon om toch een beetje het gevoel te houden bij onze mooie club in deze onwerkelijke tijd. We nemen jullie via fraaie tv-beelden mee terug naar het onvergetelijke seizoen 1997/1998.

09 april 2020 - 08:09

Inderdaad, het prachtige seizoen onder Morten Olsen. Een seizoen waarin Ajax de dubbel won en iedereen in Nederland verbaasde. Het tijdperk Van Gaal was voorbij en weinig mensen hadden vertrouwen in een terugkeer van Ajax aan de top.

Van de succesploeg uit 1995 was slechts een kleine kern over: Edwin van der Sar, De Boertjes, Danny Blind en Jari Litmanen. Met Shota Arveladze, Sunday Oliseh, Benni, Ole Tobiasen, Gerald Sibon, Dean Gorré, Andrzej Rudy en Michael Laudrup was flink ingekocht. Zou dat allemaal wel werken...?

Oh jazeker! De puzzelstukjes vielen op ongekende wijze op zijn plek. Al in speelronde drie vloog Ajax er in Utrecht met 1-7 (!) overheen. Er was erg veel te genieten dat seizoen en in de eredivisie werd maar liefst 112 keer gescoord, waarvan vier treffers vielen in de kampioenswedstrijd in en tegen Groningen. Het werd 2-4 op die zondag 19 april in 1998, terwijl de schaal al voor de aftrap in de lucht ging.

Het echte feest zou negentig minuten plus een terugweg later pas volgen met een huldiging op de plek waar Ajax zo veel successen vierde. De chauffeur van de spelersbus stuurde de feestende ploeg dan ook terug naar de Watergraafsmeer. Want Ajax zou gehuldigd worden op het inmiddels stadionloze terrein De Meer.

Vanaf het dak van de spelersbus keken de voetballers hun ogen uit. De NOS deed er live verslag van. Daar op de zo dierbare Ajaxgrond bewoog zich nog één keer een wit-rood-witte mensenzee. Honderden wapperende vlaggen en vele tienduizenden supporters.

Het emotioneerde aanvoerder Blind, zoals te zien is op bovenstaande beelden. Een ietwat trillend lipje was destijds waarneembaar toen Jack van Gelder hem een microfoon onder de neus drukte. Verder mooie gesprekken met Ronald de Boer (gaan hij en Frank nou wel of niet naar Barca?) en die o zo prachtige voetballer Michael Laudrup.

Geniet van de beelden. Het was mooi. We vierden een geweldig kampioenschap en namen nog één keer echt afscheid van heilige bodem.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >