Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Nieuwe regels deden natrappende Neres ontsnappen aan rood

Nou, nou, nou, het was ons het weekeindje weer wel hoor. Een eredivisieronde vol VAR-gedoe, discussies en een natrappende David Neres die tegen Fortuna Sittard (5-2) ontsnapte aan een rode kaart. Scheidsrechtercoördinator Reinold Wiedemeijer legde namens de KNVB uit dat het besluit juist was om Neres te laten staan.

02 november 2020 - 07:20
Neres 1200
Natrappen moet je zachtjes doen, dan kom je er tegenwoordig mee weg. © Pro Shots

We hoopten zaterdagavond op samba op de vleugels met Antony en Neres, maar het werd vooral chagrijn en frustratie op de vleugels. De twee Brazilianen hadden het lang niet naar hun zin. Antony liep vrijwel negentig minuten met een boze frons rond en Neres kende ook wel eens betere dagen.

De 23-jarige aanvaller wil zo graag weer schitteren, maar het gaat nog met horten en stoten. In de tweede helft trapte hij dan ook gefrustreerd na bij Fortuna Sittard-verdediger Jaroslaw Jach. De bal was al achter en Neres gaf zijn opponent nog een klein venijnig tikje mee. Totaal onnodig en met alle herhalingen en de aanwezigheid van de VAR gingen wij al uit van een rode prent.

Die kwam er echter niet. Arbiter Siemen Mulder en VAR Pol van Boekel oordeelden dat het frustratiemoment van Neres geen rode kaart waard was. Zelfs geen gele. Heel niet Ajax-minnend Nederland boos, want hoe kon dit nou?

Wiedemeijer gaf bij Fox Sports tekst en uitleg over het moment. Neres ontsnapte niet aan rood, nee, het is volgens de nieuwe regelgeving ook helemaal geen rood. Wij verzinnen dit niet, dit zijn de woorden van de scheidsrechterscoördinator van de KNVB. Natrappen mag tegenwoordig, als je het maar zachtjes doet. Dan volgt hooguit geel.

“Dit was vroeger gewoon rood. Maakte niet uit hoe hard je het deed. Deze regel is veranderd. Het moet ook met kracht en een bepaalde gemeenheid gebeuren. De VAR voerde de regel perfect uit, het was een te licht tikje. Als ze het zelf goed hadden beoordeeld, was dit geel geweest.”

Het is een tikje bijzonder allemaal. Begrijp ons niet verkeerd, wij hebben Neres er graag bij tegen FC Utrecht, maar natrappen is toch gewoon natrappen? En wanneer is dat gemeen of niet gemeen? Of hard of niet hard? Nou ja, goed, prima. Erik ten Hag vond het ook niet bijster handig van Neres, maar hield het bij een kort regeltje: “Dit moet hij niet doen.”

Er waren wel meer discutabele momenten tijdens de confrontatie met Fortuna. Zo werd Martin Angha vier minuten voor tijd dubbel gestraft, nadat hij binnen de zestien van korte afstand de bal tegen zijn arm aan kreeg geknald door Dusan Tadic. De verdediger kon daar niks aan doen, maar de regels schrijven voor dat er dan een penalty volgt.

Angha werd echter dubbel gestraft, want hij kreeg daar bovenop ook nog een gele kaart voorgeschoteld. Dat is wel tamelijk zwaar allemaal, terwijl Neres bewust mag natrappen en dat is dan niks. Het helpt allemaal niet om begrip voor arbitrage en VAR te krijgen.

Wiedemeijer: “De speler staat gewoon in de baan van het schot, zonder ervoor te springen. Hij maakt een afwerende beweging. Hij krijgt de bal op zijn arm, die wordt gezien als buiten het lichaam. In Zeist vinden we dit onnozele strafschoppen, maar de regels van de IFAB zijn veranderd. Afstand is ook geen factor meer.”

De KNVB vindt het kennelijk zelf ook onnozel. En zo was er op de overige velden overigens ook werkelijk van alles te beleven. Discussies alom. Elk weekeinde weer. Pfoe.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >