Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Kluitjesvoetbal is niet het sterke punt van Klaassen en Ajax

We kennen sinds kort de fabeltjesfuik, maar er bestaat ook zoiets als de Fortuna-fuik. Ajax maakte er zaterdag in de eerste helft kennis mee en besloot vervolgens over te stappen naar een andere theorie. Eentje met twee tienen. Die bleek in de praktijk beter te werken.

01 november 2020 - 15:25
Klaassenkluitjecar
Zelfs na een gemiste penalty staat Klaassen op de juiste plek. © Pro Shots

De uitslag van 5-2 vertelt niet het complete verhaal van het opzij schuiven van de ploeg uit Sittard, want de Ajacieden begonnen wat slapjes aan de wedstrijd, de tegenpartij bleef lang in de race en dan waren er ook nog een paar dubieuze VAR-momenten.

Maar goed, laten we eens kijken naar de zaken waar Ajax zelf invloed op heeft en wat er tijdens de eerste helft werd veranderd om de wurggreep op de bezoekers te verstevigen. De bedachte klem werkte niet helemaal, waarna Erik ten Hag koos voor een alternatief.

“Het was soms best lastig om kluitjesvoetbal te voorkomen. Als Fortuna met een heleboel mensen achter de bal gaat staan en het midden dicht houdt, kun je daar wel overspelen... maar de bal moet een keertje opzij of de diepte in,” reageert Klaassen tegenover Ajax Life.

Met Klaassen naast Ekkelenkamp/Promes als tweede nummer tien en Ryan Gravenberch erachter als de 'nummer zes' van dienst, liep het beter. Er moest ook wel iets veranderd worden. “Je merkte op een gegeven moment: het moet anders, want we zijn amper gevaarlijk. Het was de trainer die tegen mij zei: ga iets hoger. Daarna kregen wij meer kansen en Fortuna minder counters.”

Het spelen met twee tienen maakte volgens Klaassen het verschil. “Ik vond het een belangrijke factor. Je krijgt dan toch een soort driehoek met je spits en als je daar de bal krijgt, wordt het gemakkelijker om combinaties te maken. Zo'n driehoek is voor de tegenstander lastiger dan aanvallen vanuit een directe of diagonale lijn.”

Het kan zomaar zijn dat deze variant vaker van stal wordt gehaald, want je moet je zaakjes goed op orde hebben wil je met die Ajax mee gaan voetballen. Zeker als klein clubje. Inzakken lijkt meer te kunnen lonen. “Het ligt ook aan de tegenstander,” reageert Klaassen desgevraagd. “Als een ploeg met z'n allen achterin blijft hangen, moeten we er toch wat meer mensen tegenover zetten.”

“Ik denk dat we het tegen Fortuna goed hebben opgelost. We kwamen in het begin kort in de problemen. Als we de bal verloren, lag het helemaal open. Daar hadden we het onderling al over. Toen hebben we het omgezet. De trainer gaf het aan en wij moesten het op het veld verder regelen. Daarna trokken we de wedstrijd naar ons toe.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >