Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over FC Midtjylland - Ajax

Ajax treedt dinsdagavond in de MCH Arena aan voor de derde Champions League-ontmoeting in drie weken tijd. De wedstrijden volgen elkaar in razend tempo op en nu is FC Midtjylland aan de beurt. Hieronder drie dingen die je moet weten over deze confrontatie!

03 november 2020 - 09:48
Midtjylland 1200
Ook bij Midtjylland keken supporters wedstrijden vanuit de auto. © Pro Shots

Voetballen, handballen en racen in Herning!
FC Midtjylland is een omnisportvereniging. Dat betekent dat er verschillende sporten worden beoefend. De voetbalafdeling is echter het bekendst, maar ze hebben ook een heus raceteam en een handbaltak. Jazeker!

Ajax speelt dinsdagavond in de plaats Herning, gelegen in de regio Midden-Jutland. De stad telt zo’n 44.480 inwoners, maar echt heel veel te beleven is er niet. Natuurlijk hadden we evengoed dolgraag afgereisd voor een vol uitvak en natuurlijk hadden we ons er vermaakt, maar Herning prikkelt verder niet onwijs.

Of je moet het Deense fotomuseum heel leuk vinden? Of een openluchtmuseum over de textielnijverheid, pottenbakkerij en het vroege boerenleven? Er is ook een groot stalen kunstwerk te zien en een groot kunstmuseum.

Zonder gekheid, we hadden er serieus graag heen gegaan met z’n allen. Tuurlijk. We proberen onszelf ook maar een beetje uit de put te praten. Natuurlijk hadden we in het centrum graag de voorbereiding op de wedstrijd gedaan, maar het is allemaal niet anders.

Ook supporters van Midtjylland moesten de afgelopen periode roeien met de riemen die voor handen waren. Zo werd er naast de MCH Arena een heuse drive-in georganiseerd, zodat de fans op die manier alsnog hun cluppie op groot scherm konden volgen. Dat werd, zoals je kunt zien op de foto hierboven, wel gewaardeerd.

Wie niet sterk is moet slim zijn
Erik ten Hag liet maandag nog weten dat hij vooral beducht is op de spelhervattingen van Midtjylland. Trainer Brian Priske (43) oefent daar flink op. Zo was de ingooicoach in Denemarken al een bekend fenomeen, nog voor wij er ooit van hadden gehoord. Sterker nog, Ten Hag riep tijdens het trainingskamp in Qatar de hulp in van Thomas Grønnemark, de Deense ingooicoach.

Grønnemark begon met zijn bijzondere diensten bij – jazeker – FC Midtjylland, waarna ook Liverpool vele jaren gebruik maakte van zijn hulp. Evenals Ten Hag dus, toen Grønnemark zich plots op de trainingsvelden van Ajax meldde voor een stukje ingooitraining.

Wellicht dat Ajax er nog baat bij heeft, want Midtjylland scoort met enige regelmaat uit (lange) inworpen en dat is precies wat Ten Hag bedoelde te zeggen tijdens zijn perspraatje. De Deense club diept zaken in het voetbal uit, waar anderen dat laten liggen. Of zoals de Ajaxtrainer het verwoordde: “Midtjylland zoekt de niches van het voetbal op.”

Grønnemark eerder bij de BBC: “Ik focus op wel dertig aspecten en het gaat veel verder dan puur en alleen de techniek achter het ingooien van de bal. Het gaat er ook om hoe je de bal ontvangt, hoe je de juiste loopactie kunt maken en hoe je als medespeler ruimte creëert om vanuit daar verder te voetballen,” aldus de Deense specialist.

Je kunt snel lacherig doen over een ingooicoach, maar als je de bal hebt of behoudt, kun je vervolgens wel aan aanvallen gaan denken. Wie niet sterk is moet slim zijn en dat hebben ze bij Midtjylland goed begrepen.

Succes en Moneyball
FC Midtjylland is trots om op het allerhoogste Europese platform te mogen acteren en de weg naar dat succes werd ingezet toen Matthew Benham de club voor zo’n slordige zeven miljoen euro overnam. De ploeg werd vervolgens in 2015, 2018 en 2020 kampioen van Denemarken. De nieuwe eigenaar past de principes toe uit de bekende Amerikaanse film Moneyball, wellicht ken je die film wel. Zo niet: aanrader!

In die film speelt Brad Pitt algemeen directeur Billy Beane, van het arme maar toch succesvolle honkbalteam Oakland Athletics. De film toont hoe je met ondergewaardeerde spelers en met hulp van een nieuwe statische benadering toch wedstrijden kunt winnen. Eigenaar Benham heeft die film duidelijk goed bekeken en brengt die principes bij Midtjylland in de praktijk.

Met de hulp van data en statistieken wordt de speelstijl geperfectioneerd en de club zoekt continu spelers die precies passen bij dat wat er gevraagd wordt. Midtjylland heeft meerdere data-analisten rondlopen, die bij elke wedstrijd aanwezig zijn. Elke speler wordt individueel totaal geanalyseerd. Maar ook zeker de speelstijl. Van welke afstand wordt bijvoorbeeld gemiddeld op doel geschoten. Hoe succesvol is dat eigenlijk en hoe kan dat verbeterd worden? Vanaf welke plek worden de laatste passes gegeven? Hoe kan dat optimaler?

Alles volgens het principe ‘Expected Points Per Game’. Een beetje wat wij doen in onze analyses met passmaps en Expected Goals. Midtjylland gaat hier vrij ver in, want de club stelt dat dit eigen innovatieve systeem voor de club belangrijker is dan de stand op de ranglijst. Waarom? Simpel gesteld: Als je goed scoort op de punten van dit systeem, dan komt succes ‘vanzelf’.

En eerlijk is eerlijk, de komst van Benham en zijn manier van denken heeft de Denen vooralsnog geen windeieren gelegd.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >