Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Passmaps: laat de bizarre statistieken van VVV - Ajax rustig op je inwerken!

De teller stopte bij 0-13. Ja, 0-13. Nul - dertien! De bizarre score die Ajax neerzette op bezoek bij VVV-Venlo maakt de tongen los. Ergens is dat terecht: is dit goed of slecht voor de eredivisie? Laten we hopen dat het een uitzondering betreft. Dan blijven de statistieken van de wedstrijd al even bizar. Want bizar is het...

26 oktober 2020 - 12:44
Passmapsvvajacar
De Ajacieden stegen in Venlo tot grote hoogte! © Pro Shots

We willen niet zeggen dat we ongerust toeleefden naar VVV-uit, maar toch: hoe zou Ajax zich houden zonder Mohammed Kudus? Het grote lichtpunt van dit nog prille seizoen is tot minimaal begin 2021 afwezig vanwege een knieblessure en zijn absentie voelt als een groot gemis.

Er breken ongetwijfeld nog momenten aan waarop Kudus inderdaad wordt gemist, maar de klip die VVV vormde, werd vakkundig door Ajax omzeild. De ploeg kwam in het prachtige herfstdecor werkelijk waar geen moment in de problemen en bleef maar scoren. Dertien keer in totaal.

Het was historisch, het was bizar en we zoomen in op de onderliggende cijfers van @11tegen11!

Expected goals
Het is al bizar genoeg, dus we vallen bij het in kaart brengen van VVV - Ajax terug op vastigheid. We trappen af met de Expected Goals. Een waarde van 8,86 aan 'verwachte doelpunten' is natuurlijk onwijs hoog. Zelfs een blinde ziet nog dat Ajax de bovenliggende partij was, maar het is best grappig wat je nog kunt spotten als je achterom kijkt.

Het is echt niet zo dat we halverwege de dubbele cijfers al zagen aankomen. Natuurlijk, Ajax was verreweg de betere ploeg in de eerste helft. Maar het duurde eventjes voordat de Ajacieden in gang schoten, als een wielerpeloton dat een klein aanloopje neemt. We spotten zelfs twee kwartiertjes waarin het vijandelijke doel uiteindelijk niet eens onder schot werd genomen.

De rode kaart voor Christian Kum aan het begin van de tweede helft vormt duidelijk het breekpunt. Er stond op zijn bizarre overtreding ten opzichte van Antony geen enkele andere straf dan een rode kaart, al was er gek genoeg nog een VAR-ingreep voor nodig om over te gaan tot wegsturen. Toen was er geen houden meer aan: tien minuten later en vier goals verder voelden we nattigheid...

2020 10 24 1751773 Xg Plot VVV 0 13 Ajax

Als je dubbele cijfers ruikt, wil je nog wel eens overhaast gaan voetballen. Of gekke dingen doen. Dat viel bij Ajax reuze mee. Er volgden geen rare afstandsschoten of ingewikkelde solo's. Nee, de ploeg van Erik ten Hag bleef zakelijk voetballen en als je dan ook nog eens Klaas Jan Huntelaar in het veld brengt, weet je zeker dat er nog iets te gebeuren staat.

Het was uiteindelijk Huntelaar zelf die de 0-10 aantekende, waarna hij zich snel omdraaide om richting eigen helft om de jacht op meer doelpunten te vervolgen. Zo gezegd, zo gedaan.

Pitch plot
Hoewel VVV-keeper Delano van Crooij niet slecht stond te keepen, wijzen de kille feiten uit dat Ajax amper een kans om zeep hielp. De afronding was dik voor elkaar! Daardoor lukte het om doelpunten te stapelen alsof het niets was. Zoals we al aanstipten, was dit mede te danken aan het feit dat Ajax bleef voetballen. Geen rare fratsen, ook niet bij 0-9... Nee, zelfs ondanks het nodige gewissel bleef de teamprestatie prioriteit.

Het is ongekend hoeveel grote kansen Ajax bij elkaar combineerde. Oké, oké... er is wel eens meer tegenstand geboden, maar kijk eens hoe vol de doelmond is op het pitch plot. Hoe groter de bol des te groter de kans dat een schotpoging een treffer oplevert. Normaal gesproken ben je blij met twee of drie van zulke pogingen zo dicht bij het doel, maar tegen VVV kregen de Ajacieden vrij spel.

2020 10 24 Pitch Plot VVV 0 13 Ajax

Het aantal schoten bedroeg 42 en dat is hoog, maar ook weer geen unicum. Je kunt je vast nog wel herinneren dat Ajax in 2009 tegen Sparta niet verder kwam dan 0-0. Ook in die wonderlijke pot werd 40+ keer het vijandelijke doel onder vuur genomen.

Waar we jullie nog over aan het denken willen zetten: Lassina Traoré scoorde in totaal vijf keer, maar als je zijn afronding onder de loep neemt, hoe groot is dan de totale afstand van het doel vanaf waar hij scoorde? Een metertje of zestien? De Burkinees hoefde over het algemeen slechts binnen te tikken!

Passmaps
Tijd om door te schakelen naar de passmap van Ajax. Hier wordt het niet alleen leuk, maar toch ook zeker interessant. Wanneer je zo dominant voetbalt als Ajax deed, vallen er niet altijd goede conclusies te trekken, maar we spotten wel degelijk een aantal patronen. Die lopen we langs!

Eerst naar het elftal als geheel: zoals je kunt zien, voetbalden de Ajacieden ver van het eigen doel. De gemiddelde posities in de passmap verraden dat de Ajacieden meer tijd doorbrachten op de helft van VVV dan op het eigen territorium. Slechts Perr Schuurs bevindt zich op eigen helft. Hopelijk is Andre Onana niet bijziend, anders moet hij zich flink verveeld hebben...

Wat vertelt de passmap nog meer? Het lukte tot in het overdrevene om spits Traoré te bedienen. Er gaan genoeg potjes voorbij waarin een Ajaxspits het van momenten moet hebben, maar Traoré was zo druk met het spel dat er middenvelders jaloers zijn. Dit lukt echt niet iedere week, maar het is een opkikker die Traoré goed kan gebruiken. Grappig is ook dat we vijf doelpunten en drie assists verder allang zijn vergeten dat we de spits ook langs, over en naast de bal zagen maaien, haha.

Goed, we schakelen door. We prijzen net de betrokkenheid van Traoré, betekent dit dat er nu kritiek volgt op Jurgen Ekkelenkamp? Welnee! Als je niets liever doet dan de bal rond laten gaan, heb je ook lopers nodig. Spelers met gevoel voor ruimte, zicht op het spelletje en genoeg loopvermogen. Ekkelenkamp toont steeds meer glimpen van dit alles. Zijn bijdragen voldoen en je wilt geen elf spelers die allemaal de bal in de voeten willen hebben.

Laat Ekkelenkamp maar lekker gaan. Als de bal ergens opduikt, is hij nooit ver weg. Het maakt niet uit hoe vol de vijandelijke zestien is en hoeveel verdedigers een poot uitsteken, want Ekkelenkamp vindt zijn weg wel. Donny van de Beek kwam ook nooit naar voren op een passmap en kijk eens hoe waardevol hij werd. Roemen we Donny ook niet om zijn inzicht en loopacties? Nou dan! Ten Hag ziet het zitten in Ekkelenkamp en we zijn benieuwd naar zijn top ligt.

Zijn er nog meer opvallende zaken? Oh, jazeker. Wat nu voor Ekkelenkamp geldt, gold vroeger ook voor Davy Klaassen. Vast nog steeds wel, maar haal eens terug: hoe vaak spotten we Klaassen in de zestien van VVV? Niet zo vaak. Dertien treffers en niet eentje van Klaassen, zelfs geen assistje. “Ik ben echt veranderd, man,” lachte Davy naderhand in het voorbijlopen.

En inderdaad, Klaassen vervult echt een nadere rol. Hij speelde opnieuw als middenvelder en zeker niet vooruitgeschoven. Het lijkt wel of Klaassen puur door zijn aanwezigheid Ryan Gravenberch beter laat spelen en dat kan Ajax natuurlijk goed gebruiken. Tel daarbij de aanwezigheid van de slimme, sluwe Daley Blind nog eens op en Ajax had zijn zaakjes op het middenveld prima voor elkaar.

Zo kon het gebeuren dat Klaassen de meeste passes van allemaal verstuurde en dit ook consequent voorwaarts deed. Tijden veranderen!

2020 10 24 Ajax Passing Plot VVV Ajax

Halfspaces en Zone 14
Toen we startten met het aanbieden van statistieken en passmaps, genoot Zone 14 bij ons prioriteit. Dit vierkant voor het strafschopgebied is waar 'het' gebeurt. Hier ontstaan aanvallen, vanaf hier geef je assists en hier ontstaan uiteindelijk dus doelpunten. We konden dit niet lang volhouden, want de voetballerij staat nooit stil en is altijd in ontwikkeling.

Dat blijkt, ook op basis van de gegevens van VVV - Ajax. 0-13 of niet, de tendensen zijn duidelijk. Bedenk vooraf wel dat er sprake is van extremen. Het is alsof er een kleuter heeft zitten krassen op een vel papier, waarbij opvalt dat de meeste passes zijwaarts een grote hoek hebben. Helaas kan dit ook bijna niet anders, want door de drukte moet je bijtijds uitwijken naar de vleugels.

De verdeling tussen links en rechts is netjes verdeeld en inderdaad, Antony en Dusan Tadic lieten allebei leuke dingen zien. Niet voor niks werd VVV tureluurs getikt. Maar toch hè, maar toch! Van de 24 ballen die wel recht vooruit gingen, lukte het maar liefst 17 keer om een medespeler te bereiken. Goed voor... één assistje.

2020 10 24 Zone 14 Plot VVV Ajax

Hoe anders is dat bij het spel over de halfspaces. Voetballen in de halfspaces is puur beschouwd het nemen van een kleine omweg richting doel, maar zelfs een leger kan meestal niet rechtstreeks op zijn doel afstormen en dus moet je het slimmer aanpakken. Dat is precies wat Ajax deed door te combineren en spelers vrij te krijgen in de halfspaces.

Aan de bal in de halfsapce ben je halverwege het doel, wat de nauwkeurigheid van een sleutelpass in principe alleen maar doet toenemen. Check de plots maar: op enkele corners na is er tegen VVV geen lange, hoge voorzet gegeven. Lange, hoge voorzetten vormen een risico en het gokken hierop is eigenlijk helemaal geen goede tactiek.

Het is gewoon veelzeggend dat er tegen VVV maar liefst vier doelpunten in de halfspace werden voorbereid. En je ziet het: kleine pijltjes, korte passes en juichen maar! We zijn zeer benieuwd of Ajax de komende tijd zo rücksichtslos blijft voetballen, te beginnen zaterdag als 'nummer laatst' Fortuna Sittard op bezoek komt in de Johan Cruijff Arena.

2020 10 24 Halfspace Plot VVV 0 13 Ajax

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >