Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Clubs mogen van Uefa stadions voor 30 procent vullen met supporters

Aan de Uefa ligt het voor de verandering eens niet! De Europese voetbalbond heeft kort na de loting voor de groepsfase van de Champions League laten weten dat het bonden en clubs wordt toegestaan tribunes voor 30 procent te vullen. Dit alles is uiteraard onder voorbehoud van regelgeving vanuit lokale autoriteiten.

01 oktober 2020 - 18:55
30Procentuefacar
De Uefa is na een test bij de Supercup overtuigd van supporters toelaten. © Pro Shots

We moeten daarom niet te vroeg juichen en het kan zomaar zijn dat Ajax zijn drie wedstrijden in groep D voor lege tribunes speelt, maar als politiek Den Haag, het kabinet en de gemeente Amsterdam het licht op groen zetten, kunnen er misschien dik 15.000 supporters naar binnen.

Althans, op die 15.000 komen we uit als we de vuistregel van de Uefa hanteren voor de Johan Cruijff Arena. Maar, nogmaals: of dit in de praktijk ook gaat lukken, is natuurlijk een tweede. In Nederland lijkt het op dit moment een beetje vergezocht.

Premier Mark Rutte kondigde nog maar begin deze week aan dat de voetbalstadions de komende drie weken moeten leeg blijven en al 20/21 oktober speelt Ajax mogelijk in eigen huis zijn eerste groepsduel. Enkele dagen eerder staat Ajax – sc Heerenveen op het programma en dan mag er sowieso nog niemand naar binnen.

Ook bij de potjes van het Nederlands elftal zijn toeschouwers streng verboden, alhoewel nu dus in feite toegestaan door de Uefa. De Europese voetbalbond is overtuigd geraakt van de mogelijkheden om weer supporters te verwelkomen na een succesvolle test bij de strijd om de Supercup in Boedapest, waar Bayern München en Sevilla het tegen elkaar opnamen. Bayern won, met 2-1 na verlenging en we hebben sindsdien nog geen nieuws over een uitbraak vernomen.

Uiteraard toont de Uefa begrip als het licht vanuit Den Haag of de Stopera op rood blijft. Het voor 30 procent vullen van tribunes is meer de meest optimale situatie die de Uefa hoopt te creëren en kan dus ook best gevolgen hebben voor uitwedstrijden. Wie weet krijgen we lege tribunes in Amsterdam, maar volle tribunes in Herning als Ajax op bezoek gaat bij FC Midtjylland.

Eén groep hoeft helemaal nergens op te rekenen, ook niet vanuit de Uefa, en dat zijn de uitsupporters. Die moeten thuis blijven, ook de resterende 30 procent. Dit betekent dat voor veel Ajacieden een tripje naar Liverpool FC zo dichtbij, maar tegelijkertijd ook zo ver weg is...

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >