Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

De magische avond van Oulida tegen AEK Athene

Tarik Oulida was op een donkere decemberavond in 1994 het stralende middelpunt tijdens een voetbalshow van Ajax tegen AEK Athene. De ploeg van Louis van Gaal won met ‘slechts’ 2-0 en Europees debutant Oulida scoorde beide treffers. Hij leefde zijn magische voetbaldroom. Tot een enkelblessure alles veranderde.

18 september 2018 - 11:19
oulidacar
Oulida beleefde in 1994 tegen AEK een heel bijzondere avond. © Ajax Images

De avond voordat Oulida zijn Champions League-debuut maakte, speelde hij nog een wedstrijd met Ajax 2. Dat vormde voor Louis van Gaal geen bezwaar om de lichtvoetige en balvaardige linkshalf te selecteren voor de laatste groepswedstrijd. Ajax had zich al verzekerd van de kwartfinales en miste Edgar Davids vanwege een enkelblessure.

“Ik lag met Jari Litmanen op de kamer. Hij stelde me op mijn gemak. Ik voelde me magisch, maar werd zenuwachtig toen ik hoorde dat ik in de basis zou debuteren. Van vermoeidheid had ik geen last. Ik kreeg zoveel energie. Als je mentaal sterk bent, kun je meer dan het lichaam in eerste instantie aankan. Dat zei Van Gaal ook vaak tegen ons,” blikt Oulida in onze krant Ajax Life terug op dat glorieuze seizoen.

Van het zesde groepsduel herinnert de nu 44-jarige Amsterdammer zich vooral dat de uitslag hoger had moeten uitvallen. “Ronald de Boer miste enkele dotten van kansen in die wedstrijd,” grapt hij.

Hoewel Oulida’s ster die avond straalde, bleef zijn definitieve doorbraak uit. Een hardnekkige enkelblessure lag daaraan ten grondslag. Op de juichfoto’s na de finale in Wenen zien we hem in clubkostuum meegenieten, maar toen was het besef er al dat zijn sportieve toekomst buiten Amsterdam lag.

“Ik liep die blessure op toen ik van Peter Bosz een schop kreeg in de klassieker. Daarna liep ik maar wat te klooien met die enkel. Nu onderga je meteen een kijkoperatie. Ik verwijt niemand wat, hooguit mezelf. Ik wilde misschien te snel mijn rentree maken in een ploeg die op extreem hoog niveau speelde. Ik was niet eerlijk tegen mezelf en kreeg een terugslag.”

Na dat seizoen vervolgde hij zijn loopbaan bij Sevilla om deze via avonturen in Japan en Frankrijk in 2004 te eindigen bij ADO Den Haag. Tegenwoordig begeleidt Oulida talentvolle amateurs die de overstap naar een profclub maken en verdiept hij zich in een derde trainersopleiding. “Het draait bij mij toch altijd om voetbal. Ik heb een groot netwerk. Privé zit het na een tweede scheiding even niet mee, maar er komen weer leuke dingen aan.”

Als je benieuwd bent naar een uitgebreide voorbeschouwing op Ajax - AEK Athene, pak dan onze nieuwe krant erbij. Of zorg dat je onze krant voortaan ontvangt door je aan te sluiten!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >