In de thuiswedstrijd schoot Schöne prachtig raak. © Pro Shots

Zelfs voor de grootste optimist (lees: Lasse Schöne) is de titeldroom vervaagd. Toch is er een pijnlijk groot verschil tussen zelf geen feestje vieren en verplicht het feestje van een ander bijwonen. Om een kampioensfeest te voorkomen, hier drie dingen over PSV - Ajax.

De Jong in de geschiedenisboeken
Sinds 2010/2011 kan de kampioenswedstrijd een wedstrijd tussen de nummers een en twee van de Eredivisie zijn. Destijds won Ajax niet alleen de titel, maar ook de derde ster, na een bloedstollende confrontatie met FC Twente.

Grote man aan Ajax’ zijde destijds was overigens Siem de Jong, die over zijn hele carrière gezien, vijf keer scoorde in kampioenswedstrijden. Zijn broertje en PSV-speler Luuk heeft er momenteel nog eentje minder. Koploper in dit rijtje is overigens Johan Cruijff, die er zeven maakte (wat overigens de helft van veertien is).

Reuzendoder
Ajax gaat de laatste jaren helaas weinig aan kop. Interessant, omdat de ploeg het juist uitstekend doet tegen de ploegen die wél bovenaan staan. Van de laatste tien wedstrijden die Ajax tegen de koploper speelde, won het er zeven en speelde het er een gelijk.

Ajax kan voor het sinds de seizoenen 1988/1989 & 1994/1995 alle confrontaties met de andere leden van de traditionele top-drie winnen. Feyenoord werd in Rotterdam met 1-4 verslagen, waar de score in Amsterdam stokte bij 2-0. PSV werd eerder dit seizoen thuis met 3-0 aan de kant gezet. Overigens is het Feyenoord en PSV nog nooit gelukt om dit ook voor elkaar te krijgen.

PSV ongenaakbaar
Ajax ging al 61 keer op bezoek in Eindhoven. Eenendertigmaal vertrokken de Ajacieden met enkel een verlies op zak. Vijftien wedstrijden eindigden in een gelijkspel. Ook dit seizoen staat PSV thuis zijn mannetje. Als enige ploeg in de Eredivisie verloor het thuis nog niet; gelijkspelen deed het alleen tegen SC Heerenveen.

Over evenwicht gespreken: Ajax en PSV hebben in de historie van deze wedstrijd precies even vaak gescoord. Zowel de Amsterdammers als de Eindhovenaren vonden 204 keer het net.

Reacties