Overmars weet hoe Bosz over nieuwe spelers denkt en wij nu ook. © Pro Shots

Peter Bosz liet vandaag zijn licht schijnen over de eerste en tweede competitiehelft en een mogelijk aanvallende versterking. Vanuit de club is er geld beschikbaar, maar het is nog maar de vraag of Ajax daadwerkelijk slaagt in de zoektocht.

Heel grote issues zijn er momenteel niet binnen Ajax. De kans is ook groot dat Bosz uit tegen Zwolle de competitie hervat met dezelfde basis waarmee hij het voor de winterstop deed. Het onderonsje met de meegereisde pers ging dan ook vooral over de verbetering van het huidige spel.

Het is algemeen bekend dat Ajax er halverwege het seizoen een stuk beter voor had gestaan als het rendement van de voorhoede in orde was geweest. “We zijn deze week heel veel bezig met de laatste fase. De eindpass is de moeilijkste pass in het voetbal. We trainen op allerlei variaties om in de laatste fase tot goede kansen te komen,” stelt de oefenmeester.

Younes
Een van de spelers die symbool staat voor het overschot aan dreiging maar gebrek aan rendement is de Duitser Amin Younes. Bosz erkende dat de dribbelaar in feite geen concurrent heeft op de linkervleugelpositie. “Toen ik bij Ajax kwam hebben we gekeken hoe we de vleugels moesten invullen. Ik kreeg te horen dat Vaclav Cerny gevaarlijker is vanaf rechts. Anwar el Ghazi? Een typische rechtsbuiten, terwijl Bertrand Traoré ondanks zijn linkerbeen dreigender is vanaf rechts.”

Bosz looft de instelling van Younes. “Hij is altijd hard blijven werken en brengt altijd dreiging. Thuis tegen Rostov liet hij zien dat hij een heel hoog niveau kan halen, maar zijn rendement zal omhoog moeten.”

Net als met al zijn spelers, had Bosz in het Portugese Alcantarilha ook alle tijd om met Younes te spreken. “Op een gegeven moment kon je zien dat hij te geforceerd op zoek ging naar een actie om vanuit daar te scoren. Toen zag je ook wat frustratie naar zichzelf en zijn teamgenoten komen. Dat helpt dan ook niet. Daarom praatte ik met hem om hem weer op het goede spoor te krijgen. Hij heeft vorig seizoen laten zien dat hij het kan, maar moet alleen het goede niveau terug krijgen.”

Schakelen
Of de concurrent van Younes zich deze winterstop in Amsterdam gaat melden is nog maar de vraag. “Een extra vleugelspeler is prioriteit, maar er zijn maar weinig clubs die een goede speler in de winterstop willen laten gaan. Wij zoeken natuurlijk wel kwaliteit. Daar praat ik ook met Marc over. Ik ga niet over de spelers, maar hij weet wel hoe ik er over denk.”

In financieel opzicht is er uiteraard ruimte, zo kreeg Bosz ook in een persoonlijk gesprek met rvc-voorzitter Leo van Wijk te horen. “Maar we moeten niet geforceerd een speler halen waarvan we over een half jaar zeggen dat hij niet goed genoeg is. Een huurling halen voor een half seizoen is niet ideaal.”

Op de vraag van Ajax Life of Ajax snel zou kunnen schakelen, gaf de oefenmeester een ontwijkend antwoord. “Het is zo’n dynamische wereld. Een speler waarvan je nu zegt ‘die is goed genoeg’ kan morgen op weg zijn naar een andere club. Of zijn huidige club zegt opeens hij niet meer weg mag.”

Mocht de ideale speler zich niet aandienen, dan gaat Bosz gewoon verder met vleugelspeler Justin Kluivert, die al definitief de overstap maakte naar Jong Ajax.

Reacties