Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Bestuursraad grootaandeelhouders stapt op

De volledige bestuursraad van Ajax heeft aangegeven voor 1 september op te stappen. Dat drastische besluit maakte de bestuursraad – bestaande uit voorzitter Frank Eijken, Wendy Nagel, Sander Mallie en Marc Stuut – woensdag bekend tijdens de Algemene Leden Vergadering (ALV).

24 mei 2023 - 21:48
Frank Eijken 1200
Frank Eijken en zijn medebestuurders treden af. © AFC Ajax

Ajax heeft het nieuws inmiddels bevestigd in een persbericht. Onvrede over het functioneren van de bestuursraad en een gebrek aan draagvlak zijn de voornaamste redenen voor het aftreden. Het besluit om de raad van commissarissen met een loyale vergoeding te gaan belonen, leidde tot een opstand onder de leden. Dat lijkt de druppel te zijn geweest die de emmer deed overlopen.

De Bestuursraad doet nu een beroep op de ereleden voor de formatie van een nieuw bestuur. Tijdens dit formatieproces behandelt de Bestuursraad uitsluitend lopende zaken. Uiterlijk 1 september maken voorzitter Frank Eijken en zijn drie medebestuurders plaats voor een nieuw team. Dat moment kan versneld worden als het formatieproces eerder is afgerond. Dat werd al direct aan het begin van de ALV bekendgemaakt.

Aanbevolen
Ajax droeg andere momenten en locaties aan voor huldiging vrouwen

De Bestuursraad treedt namens de vereniging Ajax op als grootaandeelhouder. Met 73 procent van de aandelen heeft de Bestuursraad een beslissende stem in aandeelhoudersvergaderingen. Ook benoemt de Bestuursraad de leden van de raad van commissarissen, die op hun beurt toezicht houden op de directie van Ajax.

Het betalen van de rvc lijkt overigens niet de enige reden voor de onvrede onder de achthonderd leden. Ook werd de Bestuursraad verweten te meegaand te zijn met de directie. Tevens moet er meer worden toegezien op het in stand houden van de Ajaxcultuur. Op Marc Stuut na heeft momenteel geen enkele voormalig Ajacied zitting in de Bestuursraad.

Overigens zijn wij van mening dat binnen een nieuwe Bestuursraad ook minimaal een portefeuillehouder supporterszaken zitting moet nemen.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >