Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van der Sar over nieuwe technisch directeur en stadionplannen

Het is weer eens broeierig rondom Ajax. Midden in de aanwakkerende storm behoudt Edwin van der Sar de rust. In ons Vragenvuur gaat de algemeen directeur in op de opvolging van Marc Overmars, een derde ring in het stadion en zijn eigen carrière.

17 november 2022 - 10:34
Sar Cover 1200
Sar neemt alle tijd voor ons Vragenvuur. © Pro Shots

De laatste weken voor de winterstop was het geen pretje om naar Ajax te kijken. De ploeg zit in een flinke dip. Dat is nog mild uitgedrukt. SV Ajax-lid Sasja Rijsewijk wil graag weten of Van der Sar niet met weemoed terugdenkt aan de ploeg van 1995. Die vraag is volgens de algemeen directeur erg kort door de bocht.

“Ik denk dat we de laatste jaren voldoende wedstrijden hebben gezien met fantastisch voetbal. In 2017 haalden we de Europa League-finale. En in 2019 de halve finales van de Champions League, met geweldige wedstrijden. Vorig seizoen wonnen we alle zes groepswedstrijden. We hebben dit seizoen in de eerste maand ook goede wedstrijden gespeeld. Daarna kwam inderdaad een dip, maar we zijn hard aan het werk om daaruit te komen.”

Van der Sar weet dat het frivole voetbal echt wel weer terugkomt. “In de jaren negentig zijn we ook wel eens door Cambuur en NEC uitgeschakeld in het KNVB-bekertoernooi. Het was echt niet altijd rozengeur en maneschijn,” zo vervolgt de directeur in ons magazine Ajax Life.

Nu de prestaties tegenvallen, wordt met een kritisch oog gekeken naar het aankoopbeleid van de club. Supporter Roy Janssen is daarom benieuwd waarom er acht maanden na het vertrek van Overmars nog geen waardig opvolger voor hem is gevonden. Hij wil weten of dit te maken heeft met een interne machtsstrijd.

“Dat heeft daar totaal niet mee te maken, ook al wordt dat door bepaalde media en columnisten wel gesuggereerd,” is het duidelijke antwoord van Van der Sar. “Er is wel rondgekeken naar een opvolger van Marc, maar deze is nog niet gevonden. Gerry Hamstra werkte al een jaar samen met Marc en had daarvoor op eigen benen gestaan bij andere clubs. Klaas Jan Huntelaar had aangegeven ambitie te hebben in deze richting. Als club willen we mensen graag een kans geven zich te ontwikkelen.”

Aanbevolen
Ajax Life 4: reparatiewerk in de winterstop

Van der Sar stelt tevreden te zijn over de manier waarop het duo hun rol invult. “Het was een extreem drukke transferzomer, met zoveel spelers die vertrokken. Ook nog een paar op het laatste moment, omdat er een bod kwam waar we geen ‘nee’ op konden zeggen. Het team is nu, ook met Alfred Schreuder als nieuwe trainer, in ontwikkeling.”

“Jürgen Klopp zei het laatst mooi,” vervolgt Sar. “De buitenwacht wil altijd dat de transitie van een ploeg in een vingerknip is geregeld, maar het kost maanden voordat spelers aan elkaar gewend zijn en de patronen zijn ingeslepen.”

Ook de Johan Cruijff Arena komt ter sprake. Het is al jaren lastig een seizoenkaart te bemachtigen. Daan Leijser is daarom benieuwd of er wel eens wordt nagedacht over het uitbreiden van het stadion. Wellicht zelfs met een derde ring. Hoewel Van der Sar blij is dat zoveel mensen graag naar Ajax komen, ziet hij dat niet als een realistische optie.

“In de afgelopen jaren hebben we al zo’n vijfduizend extra plekken weten te creëren door de grachten en vier wangen dicht te maken. Er is weleens gekeken naar een derde ring achter de doelen, maar dat kost zoveel geld dat het niet rendabel is. En dan zit je halverwege de hemel naar Ajax te kijken, dus ik denk niet dat dat gaat gebeuren.”

Hoewel alle ontwikkelingen rondom Ajax superinteressant zijn, willen sommige supporters ook meer weten over de jeugd van Van der Sar. Wilde hij bijvoorbeeld altijd al keeper worden?

“Eigenlijk niet. Mijn oom, Kees Guijt, speelde als prof bij FC Volendam, als centrale verdediger. Dat wilde ik dus ook worden. Toen ik negen of tien was, ging ik voor het eerst keepen, omdat onze keeper er niet was en ik de langste was. De trainer en ouders vonden dat ik het goed deed, daar begon ik wel van te stralen. Dus wilde ik een week later ook wel weer keepen. Zo is het keepen voor mij begonnen.”

In de nieuwste editie van ons magazine Ajax Life lees je het volledige interview met Van der Sar. Daarin beantwoordt hij onder meer vragen over het technisch hart, de verbouwing van de tweede ring en het krijgen van complimenten en kritiek. De nieuwe Ajax Life ploft vanaf vrijdag bij onze leden op de mat.

Wil jij dit magazine ontvangen en profiteren van andere voordelen van het lidmaatschap? Sluit je dan aan bij Supportersvereniging Ajax! 

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >