Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Passmaps: multifunctionele Timber draait moeiteloos mee in de Ajaxmolen

Een bekerwedstrijdje is soms 'maar' een bekerwedstrijdje, ook als het een halve finale betreft. Ajax won (0-3) met het grootste gemak van sc Heerenveen en grote kans dat we dit duel snel vergeten. Toch zijn er altijd zaken het benoemen waard: de rol van Jurriën Timber bijvoorbeeld.

05 maart 2021 - 12:26
Passmapsheeajabekercar
Timber is tot dusver met recht de ontdekking van 2021! © Pro Shots

De Ajacieden mogen over een weekje of vijf proberen om voor de twintigste keer beslag te leggen op de KNVB-beker. En als je in de finale staat, wil je 'm winnen ook. Zo werkt het ook in de hoofden van de meeste supporters: het wordt pas interessant als je succes ruikt.

En nou, Ajax ruikt succes! Het leuke is dat in het bekertoernooi nog wel eens werd gekozen voor afwijkende oplossingen, waar Erik ten Hag ook in andere wedstrijden al zijn voordeel mee deed. Tijdens Heerenveen-uit viel bijvoorbeeld de rol van Timber op. Of, moeten we zeggen: rollen?

Hoog tijd om inzicht te verschaffen op basis van data verkregen via @11tegen11!

Passmaps
Laten we gelijk eens beginnen met de dynamische passmaps. Of Ajax een linkerkant heeft? Nou en of heeft Ajax die! De eerste minuten werd extreem over links gespeeld, al is dat natuurlijk ook niet raar wanneer je beschikt over een verdeelstation als Daley Blind en linksvoor met de naam Dusan Tadic. Vervolgens verliep het spel wat egaler.

We willen je aanraden om bij het bekijken van de video een scherp oog te hebben voor Timber. Het is sowieso bizar om te zien hoe 'hoog' hij staat. Diep dus. Om een tandem te vormen met Antony. Over die tandem gesproken: voor de verandering speelde Antony in de openingsfase eens wat meer naar binnen, met een back die er aan de buitenkant overheen denderde. Meestal is het andersom.

Het grappige is dat het direct raak was toen Antony door te kantelen in een ééntegenéén-situatie werd gebracht, waarvan Davy Klaassen profiteerde door raak te koppen. Hij wordt niet zomaar omschreven als 'mister 1-0'.

Maar goed, terug naar Timber. Hij kreeg steeds meer voeding vanuit de middelste linie, omdat Ajax gelukkig niet slechts op één been bleef spelen. De driehoek met Klaassen en Edson Álvarez wordt duidelijk zichtbaar. Dit vertelt tegelijkertijd het verhaal van balbezit en dominantie van Ajax.

Het inbrengen van Sean Klaiber zorgde ervoor dat Timber naar links ging, zoals je langzaam maar zeker ziet gebeuren in de video. Ondertussen bleef-ie een verrekijker nodig hebben om Maarten Stekelenburg achter zich te spotten. Helaas wordt de totale passmap een klein rommeltje door de verhuizing van Timber, maar ach!

“Wij spelen zó dynamisch. Je staat wel op één positie, maar neemt verschillende plekken in. Een back is bij ons ook middenvelder. Voor een centrale verdediger geldt hetzelfde,” legde Erik ten Hag daags voor de halve eindstrijd nog maar eens uit.

“En soms staat een back 'gewoon' vleugelverdediger. Of op nummer tien. Of rechtsvoor. Het is een heel dynamisch geheel. Men wil zaken altijd graag in een hoekje drukken, maar je kunt ons niet duiden,” vervolgde de trainer. De backs zijn misschien wel de beste voorbeelden: we kennen de aanvalslust van Nico Tagliafico en wie kwam er tegen PSV in kansrijke situaties? Devyne Rensch.

Langzaam maar zeker zie je het stipje van Timber dus opduiken aan de linkerkant, waar hij zonder enige moeite meedraait met Martínez, Gravenberch en Tadic. Bedenk hier nog eventjes bij dat Timber ook moeiteloos centraal achterin kan spelen en zijn veelzijdigheid is ongelooflijk.

Ja, dit alles gebeurde tijdens een soepele halve eindstrijd. Maar we hebben Timber ook goede duels zien spelen tegen Lille OSC en hij oogt zelfs solide in de eredivisie. Los hiervan, de beste man is pas negentien jaar jong!

Expected goals en pitch plot
We kunnen analyseren wat we willen, maar de wedstrijd kijken of de plaatjes checken, zegt genoeg: Ajax won dik en dik verdiend. Heerenveen gooide er zogenaamd alle mogelijke energie in, maar we zagen hier maar weinig van. Ajax was heer en meester en slechts één keertje moest Stekelenburg zijn doel verkleinen om gevaar te neutraliseren.

Het was één en al Ajax wat de klok sloeg. De vlotte 0-1 van Klaassen maakte het gemakkelijk voetballen en het is dat de 0-2 in eerste instantie werd afgekeurd, anders was de zaak voor rust beslist. Als je toch ergens kritisch op moet zijn, is het wellicht Sébastien Haller die voor de verandering kans op kans om zeep hielp.

Je zag duidelijk dat de mopperende Ivoriaan ontevreden was over zijn eigen spel. Dat kunnen we alleen maar toejuichen. Die ontevredenheid natuurlijk. Grote kans dat Ajax een getergde Haller door wat gemiste kansen goed kan gebruiken als er zondag een herkansing volgt tegen het stugge FC Groningen. Soms zijn doelpunten op een ander moment belangrijker.

Zoals je tenslotte bespeurt in het pitch plot, had Ajax zijn schotlocaties uitstekend voor elkaar. Zes keer maar liefst werd het Friese doel rondom of zelfs vanaf de strafschopstip onder vuur genomen. In principe is dat een recept een succes. Omgekeerd kwam Heerenveen amper in de buurt.

Zone 14 en halfspaces
Ondanks de heerschappij in het Abe Lenstra Stadion kwam slechts één van de drie treffers voort uit een actie vanuit Zone 14 of de halfspaces. Dit zijn de gevaarlijkste stroken van het veld. Geef vanuit hier een goede pass en je ontwikkelt vrijwel met garantie doelgevaar.

Ajax brak vooral door over de zijkanten, want op die manier speelde het maar liefst 29 passes in 'de zestien', tegenover 4 vanuit Zone 14. Slechts één van die vier ballen ging rechtuit richting doel, tot vreugde van David Neres. Hopelijk maakte zijn assist voor Haller de avond nog een beetje goed...

Ook de 0-1 werd in elkaar gemetseld buiten de gearceerde gebieden. Gelukkig beschikt Antony over zo'n goede voorzet dat dit ook helemaal niet hoeft. Het blijft trouwens leuk om de verschillen tussen links en rechts te zien: binnendoor versus buitenom en lange versus korte voorzetten.

Kun jij ze spotten?

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >