Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit valt ons op terwijl Ajax verre van ‘simply the best’ is tegen PSV

De voorsprong van Ajax in de eredivisie is ternauwernood intact gebleven. Dit is de toch wel fijne conclusie die we kunnen trekken na het bezoek aan PSV (1-1). De nummer twee leek te gaan winnen, maar via een late penalty trok Dusan Tadic de stand alsnog in evenwicht. De ellendige term ‘morele winnaar’ is hiermee van toepassing op Ajax.

28 februari 2021 - 16:23
Psvajaverslagcar
Dit moment in de 39ste minuut leek lange tijd beslissend te zijn. © Pro Shots

Blind kan het verschil niet maken
We hebben een dag of twee in de stress gezeten of Daley Blind wel aan de aftrap zou verschijnen. Gelukkig kwam er in aanloop naar 14.30 uur steeds meer goed nieuws los en was hij inderdaad van de partij, maar zoals zo vaak: het valt voor of nu ook tijdens een wedstrijd nooit eens mee als zich bij Ajax een vraagteken voordoet.

Blind hielp als centrale verdediger mee om 0-2 ongedaan te maken en heerste tijdens het bekerpotje als middenvelder, maar werkte nu als linksback duidelijk zijn minste van de drie optredens af tegen PSV. Heel even leek Blind als vanouds het spel te gaan bepalen, maar toen PSV achterin zijn zaakjes beter op orde kreeg, werd ook Blind geneutraliseerd.

PSV dwong Jurriën Timber in balbezit en dat is toch wel iets anders dan Blind die het spel verdeelt, zelfs al zag het hier tijdens de openingsfase niet naar uit. Dan komt het aan op verdedigen en op die manier speelt Daley niet vanuit zijn kracht. Het zei genoeg dat Blind in de tweede helft probeerde door te schuiven, met Ryan Gravenberch als een verkapte linksachter in zijn rug.

Dit bleek wel toen Denzel Dumfries na een slippertje vrije doortocht kreeg richting doel. Toen kon Maarten Stekelenburg nog redden…

Minder optreden Stekelenburg
We hadden tot nu toe weinig te klagen over de vervanger van Andre Onana, maar tijdens PSV-uit kwam toch wel een verschilletje aan het ligt. Stekelenburg was te betrappen op wat frappante acties. Dat hij een bal pas achter de doellijn probeert te vangen en op die manier een corner incasseerde was tot daar aan toe, maar zijn uittrappen waren ook weinig accuraat, het rondspelen ging moeizaam en wat deed hij rondom de openingstreffer?

Terwijl Eran Zahavi zich opmaakte voor het binnen krullen van de bal, besloot Stekelenburg na het metselen van zijn muurtje helemaal links in zijn doel te gaan staan. Zahavi krulde de bal rechts, iets wat we allemaal hadden kunnen weten. Stekelenburg stond erbij en keek ernaar.

Ook als hij nog wel in actie was gekomen, had dat waarschijnlijk amper verschil gemaakt. Stekelenburg stond in de andere hoek en kon er nooit meer op tijd bij. En om nou te zeggen dat Zahavi de bal in het zijnetje mikte? Nee... Mooi doelpunt, maar totaal onnodig.

Het optreden rondom de overtreding was dit trouwens ook. Dat mogen Edson Álvarez en Blind zich aanrekenen. Sowieso zagen we weer wat glimpen van de oude Álvarez. Meestal, maar niet altijd goed in de duels en meer balverlies dan een verdedigend ingestelde Ajacied zich kan en mag permitteren.

Het kwam Ajax in de 39ste minuut duur te staan. Heel duur. Vlak voor tijd liep een soortgelijk moment wel goed af, maar toen was de schade al geleden. Het slotoffensief van PSV was ook nog eens indrukwekkender dan dat van Ajax…

Verschil blijft negen verliespunten
Ajax kwam het Philips Stadion binnen met een voorsprong van zes punten en het vertrekt in feite ook met een voorsprong van zes punten, maar er is wel degelijk iets veranderd. Seizoen 2020/2021 is nog niet beslist, er is nog niemand officieus kampioen en de zaterdagkranten zijn uitstekend geschikt om de kattenbak mee uit te rusten.

Ajax zal echt nog vol aan de bak moeten voor het weer een schaal in de prijzenkast mag zetten. Al is het maar omdat we toch wel zijn geschrokken van het niveau dat de ploeg in Eindhoven op de mat legde, want dat was gewoon niet best. PSV had hier moeten toeslaan, zo eerlijk moeten we zijn.

Hoe dan ook, de marge blijft zes punten en is zelfs negen als je in verliespunten rekent. Dat is gevaarlijk, dus laten we uitgaan van een verschil van drie. Met pas tweederde van het seizoen achter de rug ligt het seizoen voorzichtig in een plooi, maar nog niet helemaal. Los hiervan is er nog het veel betere doelsaldo, maar daar kijken we nu echt eventjes niet naar, hooguit pas als het echt ter zake doet.

PSV heeft de komende weken een relatief zwaar programma, maar wat als het er na deze welkome opsteker goed doorheen rolt? Dan krijgt Ajax het nog misschien zwaar, zeker als je de Europese verplichtingen meetelt. De Ajacieden krijgen op hun beurt de zwaarste opponenten pas aan het einde van de rit. Blijven winnen luidt dus het devies!

Onverstoorbaar zijn en blijven, zo zal de omschrijving van Erik ten Hag luiden.

Tadic en Dumfries hebben het aan de stok
Terwijl de Duitse invloeden bij PSV verder en verder toenemen, was het Ajax dat op z’n Duits toesloeg. Als ware het Bayern München, zou je ook kunnen stellen. Na een afgekeurde 2-0 kreeg Ajax een buitenkansje: vanaf de strafschopstip! De vervelende en al de hele wedstrijd gemakkelijk vallende Dumfries kreeg een koekje van eigen deeg, nadat hij de bal met zijn hand had beroerd.

Dumfries nam deze tegenvaller niet al te best aan en besloot de strafschopstip eens goed onder handen te nemen. Hierop ging Tadic dan weer niet zo goed, wat tot gedoe leidde na zijn even belangrijke als rake trap. Ajax sleepte een puntje weg voor de poorten van de ‘hel’ en dat wilde Tadic er even inwrijven.

De Serviër was op bizarre wijze blij en was misschien nog wel drukker met provoceren dan het bejubelen van zijn doelpunt. Blind en Davy Klaassen moesten ingrijpen om een onderlinge confrontatie met PSV’ers te voorkomen. En dit was nog niet alles.

Nee, twintig seconden na het hervatten van het spel klonk het voor Ajax verlossende laatste fluitsignaal en toen hoorden we toch een oerkreet uit het Philips Stadion ontsnappen. Vanaf waar? Nou, waar denk je? Op de plek waar zich de linksvoor ophoudt… Tadic stond te schreeuwen dat het een lieve lust was.

Zout in de wonden of oprechte blijdschap? We weten het als er iets meer tijd is verstreken na deze ontsnapping van Ajax!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >