Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax imponeert zowel aanvallend als defensief tegen Willem II en dit viel op!

Ajax gaat tegen Willem II traditioneel graag op doelpuntenjacht. Dat is dus ook precies wat de Amsterdammers donderdagavond in een lege Johan Cruijff Arena deden: 5-0. De Ajacieden mochten bovendien een defensief record bijschrijven. Dit viel verder op!

Door Jordy Haak
02 december 2021 - 22:53
Ajax Klopt Willem II 1200
Antony was weer ouderwets op dreef. © Pro Shots

Gabri-vibes in troosteloze Arena
Het is een understatement, maar we kunnen er niet omheen. Lege tribunes in de Johan Cruijff Arena bij een wedstrijd van Ajax wennen nooit. De aanblik van verlaten stoeltjes doet telkens weer pijn en ook het stadionprogramma voorafgaand aan het eredivisietreffen gaf ons niet direct het gevoel dat een fijn Amsterdams voetbalavondje in het verschiet lag.

De meezingers van Andre Hazes en Peter Beense werden ingeruild voor de nodige hip hop-muziek van Dr. Dre, 50 Cent en 2Pac. Het enthousiasme in de stem van stadionspeaker Rob van Rossum klonk gematigd. De spelers van Erik ten Hag betraden het veld wel in de nieuwe Teamgeist-shirtjes. We kregen spontaan Gabri, Edgar Davids en Zdenek Grygera-vibes, maar het waren toch echt mannen als Sébastien Haller en Antony die het veld op kwamen.

Dat stemde dan weer wel vrolijk! Beide aanvallers waren voldoende hersteld van hun blessures om in de basis te beginnen. Daar was geen plek voor kersvers vader Steven Berghuis, die tijdens de afsluitende training vanwege de geboorte van zijn tweede dochter een dagje vaderschapsverlof kreeg en daarom vanaf de bank startte.

Wél vuurwerk op het veld
Hoe sfeerloos de ambiance in een leeg stadion ook is, op het veld zorgde Ajax wel voor het spreekwoordelijke vuurwerk. De mannen van Ten Hag combineerden er lustig op los en hadden slechts een klein half uurtje nodig om op een comfortabele 3-0-voorsprong te staan.

Met name Antony was ouderwets op dreef. De aannames van de Braziliaanse vleugelflitser waren om van te smullen, in zijn loopacties proefde je de samba en met twee fraaie treffers wees hij Ajax de juiste weg. Hop, hop, hop, Antony in galop! Lisandro Martínez pikte tussendoor ook nog zijn goaltje mee, waardoor de stoelen in vele thuisstadions het vast zwaar hebben gehad van al het op en neer springen.

Daar was ook alle reden toe. Sébastien Haller dacht zelfs de vierde Amsterdamse treffer op het scorebord te zetten, maar de VAR gooide roet in het eten wegens vermeend buitenspel. Hoewel de bal van een Tilburgs been leek te komen, ging het feestje niet door. Het deed ons een beetje denken aan de Belastingdienst: leuker kunnen we het niet maken, wel ingewikkelder.

Na rust had Ajax even nodig om weer op stoom te komen, maar de doelpuntenhonger was nog niet gestild. Heel verwonderlijk is dat ook niet, want tegen Willem II gaan de Amsterdammers traditioneel graag op goaltjesjacht. Tegen geen enkele eredivisieclub maakten de Amsterdammers immers meer doelpunten dan tegen de Tilburgers: 284.

De laatste twee treffers kwamen op naam van Davy Klaassen en de ingevallen Danilo, die met een van zijn eerste balcontacten het net vond.

Pasveer volgt voorbeeld Van der Sar
Hoewel de aandacht bij een comfortabele zege al snel uitgaat naar het aanvallende geweld, mag de defensie ook niet onbenoemd blijven. Nog altijd staat de teller dit seizoen pas op twee tegentreffers en ook tegen Willem II hielden de manschappen van Ten Hag opnieuw de nul. Een laagterecord na vijftien speelronden in de eredivisie. Vijftien speelronden waarin Ajax bovendien geen enkel tegendoelpunt incasseerde in de eerste helft. Geen enkele club in de historie deed dat de Amsterdammers na. Chapeau!

Nog een ander interessant feitje? De laatste keer dat Ajax zeven competitieduels op rij geen tegentreffer hoefde te slikken, was in 1997, met huidig algemeen directeur Edwin van der Sar nog tussen de palen. Dat de huidige ploeg nu opnieuw zo’n prestatie neerzet is een compliment waard. Fijn ook voor Remko Pasveer, die al weken een uiterst stabiele indruk maakt.

Nog lekkerder is dat de Ajacieden dit weekend de koppositie weer stevig in handen hebben en rustig achterover kunnen leunen om te zien wat de concurrentie doet. Een ontspannen opmaat naar de laatste groepswedstrijd in de Champions League, dinsdag tegen Sporting CP.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >