Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax benoemt meesterspion Bruins Slot tot Lid van Verdienste

Tonny Bruins Slot, voetbaldier en Ajacied, is zondag tot Lid van Verdienste van Ajax benoemd. Heel terecht, want als meesterspion analyseerde hij tegenstanders jarenlang tot in het kleinste detail. Johan Cruijff, Ronald Koeman, Peter Bosz én Erik ten Hag kennen als geen ander de waarde van deze Amsterdammer.

07 januari 2019 - 14:23
BruinsSlot1200AI
Praten over voetbal, dat doet Bruins Slot het liefst. © Ajax Images

"Ik blijf hier niet te lang hangen vandaag. Want ik ga straks weer Real Madrid bekijken." Typisch Bruins Slot om dat te zeggen op de nieuwjaarsreceptie van zijn club. Hij had wel door dat iets speciaals op komst was, want er was veel meer familie dan gebruikelijk op de traditionele nieuwjaarsborrel. “Ik ben enorm blij met deze erkenning, dat doet me ontzettend goed.”

Bruins Slot, ook lid van de bestuursraad van de vereniging, kreeg het meestersoog voor talent en tactiek in de jaren zeventig mee van een andere bijzondere Ajaxman. “Jany van der Veen raadde mij aan om wat spelers te gaan bekijken,” vertelde Bruins Slot in 2000. Hij was toen assistent van Ronald Koeman en trainer van Jong Ajax.

Via Blauw Wit en FC Amsterdam kwam hij in 1982 bij Ajax terecht. “Ik had een vrij uitgebreide job. Hoofd jeugdopleiding, interne en externe scouting, trainer-coach van het tweede elftal en de A1. Daar gingen veel uren in zitten, maar wel in een gezellige sfeer,” zei hij in het jubileumjaar van Ajax.

Na tien dagen individuele training met de revaliderende speler Johan Cruijff bij de club was in 1982 duidelijk: beide Ajacieden konden elkaar verder brengen. Als assistent en meesterscout werkte hij jaren lang succesvol samen met Cruijff - ook later in Barcelona. “Johan was geniaal en een fantastisch boefje tegelijk,” aldus Bruins Slot.

Peter Bosz was in december tegenover Ajax Life nog vol lof over Bruins Slots analyse van Manchester United, voor de Europa League-finale in Stockholm. “Hij is een meester in het voorspellen wat de tegenstander gaat doen, dus we waren niet verrast.”

We hopen dat de 71-jarige Bruins Slot nog lang tegenstanders kan helpen doorgronden voor de technische staf van Ajax, te beginnen bij Real Madrid.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >