Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Johan Cruijff Arena neemt 'megabatterij' in gebruik

Er gebeurt veel in en rond de Johan Cruijff Arena. Aan de oostkant worden de omlopen verbreed, het nieuwe supportershome staat in de steigers en nu is ook een zogeheten 'megabatterij' in gebruik genomen. De Arena spreekt over een heuse wereldprimeur.

02 juli 2018 - 12:08
UsershyraDesktopajax_dataimages0626966aa85f878fbbae7f86325ba59b_normal
Niet alleen aan de A-selectie wordt geschaafd. © Pro Shots

Het stadion heeft met de bouw van de oplaadbare megabatterij, naar eigen zeggen, het grootste energieopslagsysteem in een multifunctioneel gebouw. Dit systeem bestaat onder andere uit honderden eerste generatie (gebruikte) Nissan Leaf-autobatterijen.

Met de batterij wil de Arena de energievoorziening in het stadion nog betrouwbaarder maken. Zo is het stadion met de ingebruikname van de batterij verzekerd van een flinke hoeveelheid stroom, ook tijdens het geval van een stroomstoring. Het stadion kan dan haar eigen, duurzame energie gebruiken.

Ook kan de Arena de beschikbare opslagcapaciteit in de batterij verhandelen als Amsterdam Energy ArenA BV. Daardoor draagt het stadion bij aan een stabiel Nederlands energienet. “De Johan Cruijff Arena is een van de duurzaamste stadions ter wereld en loopt voorop in slimme innovaties, waaronder dit unieke opslagsysteem,” klinkt het trots uit de mond van Henk van Raan, directeur innovatie van het stadion.

Het nieuwe opslagsysteem heeft genoeg vermogen om enkele duizenden huishoudens van stroom te voorzien. De batterij helpt met het ontlasten van het energienet door pieken, die bijvoorbeeld tijdens concerten ontstaan, af te vlakken. Ook kan de energie uit de 4.200 zonnepanelen op het Arena-dak optimaal worden gebruikt.

Bam realiseerde in de Arena een ruimte van waaruit de batterijen worden aangestuurd. De systeemelementen, batterijen en schakelkasten zijn de afgelopen maanden op elkaar aangesloten en uitgebreid getest. Nu de ingebruikneming van de batterij een feit is, kunnen de vervuilende dieselgeneratoren uit de Arena worden verwijderd, waarna de batterij de noodstroomvoorziening overneemt.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >