Dordrecht hield lang stand, maar moest uiteindelijk toch met lege handen vertrekken. Leon Bergsma maakte zijn eerste in de Jupiler League.

15 april 2017 - 13:20
UsershyraDesktopajax_dataimages4639ce91244b8fbd761ceeb05a31e7eb_normal
Jong Ajax scoort laat en behoudt de tweede plek. © Pro Shots

Jong Ajax won gisteravond van laagvlieger FC Dordrecht. In een wedstrijd waar Ajax van begin tot eind dicteerde werd het slechts 1-0 door een late goal van verdediger Leon Bergsma.

Overigens nam John Heitinga de honneurs op de bank waar. Dit in het kader van zijn trainersopleiding waarvoor hij een wedstrijd als hoofdtrainer moest fungeren.

In een wedstrijd die nooit echt loskwam was het vooral Ajax dat de bal had. Dit leidde niet tot flitsende combinaties, maar kansen waren er wel. Zo werd in een kort tijdsbestek tweemaal het aluminium geraakt. Eerst door Mazraoui die vanaf de linkerkant een bal op de lat draaide en even later door Nouri die met een vrije trap vanaf de tweede lijn de paal raakte.

Even daarna was het weer Nouri die Dordrecht-keeper Coremans tot een redding dwong. Diezelfde Nouri bracht nog voor rust Leon Bergsma in stelling, maar de verdediger kopte jammerlijk over. Het laatste echte gevaar van Ajax’ kant in de eerste helft kwam van Frenkie de Jong. De Jong, die donderdag nog mocht invullen tegen Schalke, haalde van grote afstand verwoestend uit, maar zag zijn poging gekeerd worden.

In de tweede helft bleef het spelbeeld hetzelfde: Ajax probeerde te voetballen; Dordrecht kwam daar niet aan toe. Toch creëerde Ajax minder en minder, en kreeg Dordrecht steeds meer hoop op een gestolen punt. Dit gevoel van hoop werd onbedoeld aangewakkerd door Cassiera, die raak had moeten koppen, maar dat niet deed, en Cerny die een aantal van zijn schoten geblockt zag worden.

Zes minuten voor het einde van de reguliere speeltijd werd de ban dan toch gebroken. Leon Bergsma kopte hard binnen vanuit een corner en nam zo revanche voor zijn gemiste kans uit de eerste helft. Het was overigens zijn eerste doelpunt in de Jupiler League.

Eigenlijke hoofdtrainer Marcel Keijzer was content met de overwinning op Dordrecht en meende dat de runner-up positie  van Ajax des te knapper is door de wekelijks veranderende samenstelling van het team.

Ondanks de winst van nummer twee Jong Ajax promoveerde koploper VVV-Venlo diezelfde avond na een overwinning op RKC Waalwijk. Dit komt doordat Jong Ajax (en Jong PSV) wel kampioen mag worden, maar niet mag promoveren.