Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Idee Johan Cruijff Arena leidt tot veel wijzen naar elkaar

Een jaar na het overlijden van Johan Cruijff heet de Amsterdam Arena nog steeds de Amsterdam Arena. En niet de Johan Cruijff Arena of het Johan Cruijff Stadion. Het wijzigen van de naam draait uit op een potje wijzen naar elkaar. Het is bijna logisch.

24 maart 2017 - 15:10
UsershyraDesktopajax_dataimagesb11972ee4ba345edf68214c6af95ff5b_normal
Een naamswijziging van de Arena blijkt zo eenvoudig nog niet... © De Brouwer

Het lijkt zo simpel. Iedereen is het erover eens dat Cruijff een groots eerbetoon verdient en het stadion van Ajax naar hem vernoemen klinkt als een prima optie, maar in de praktijk blijken dingen een stuk ingewikkelder.

Zowel Het Parool als NRC Handelsblad komt vrijdag met een verhaal waarin wordt ontrafeld hoe moeilijk het blijkt om de boel om te dopen tot Johan Cruijff Arena. Die naam is trouwens slechts een voorbeeld, het gaat even om het idee.

De gemeente Amsterdam is groot voorstander, Ajax houdt zich enigszins op de vlakte en formeel ligt de sleutel bij de Arena zelf. Alleen is de structuur om tot zulke besluiten te komen nogal ingewikkeld. Het gaat over directie, rvc en aandeelhouders.

Er spelen een paar dingen mee. Er was geld nodig om de Arena te bouwen en dit potje is gevuld via een soort crowdfunding Alleen zit je nu in een situatie waarin de gemeente, Ajax en 2500 particulieren en bedrijven beschikken over certificaten, waarvan Stadion Amsterdam NV eigenaar is. En dan zijn er nog founders, die weer commerciële rechten hebben.

Dan nog een dingetje: de Arena is druk bezig om te verbouwen met het oog op het EK 2020. Er wordt dan ook gesproken over Project 2020, alleen is tot dusver slechts geld beschikbaar voor de eerste van in totaal drie fases. Een mogelijkheid om extra geld in het laatje te krijgen is het verkopen van de naam.

Schalke 04 bijvoorbeeld speelt in de Veltins Arena, FC Twente in de Grolsch Veste en ga zo maar door. Een sponsor koppelen aan je stadionnaam is zeer lucratief, maar als de Arena naar Cruijff wordt vernoemd, is dit geen optie meer en dus komt alles weer neer op een geldkwestie.

Als Ajax besluit het stadion te kopen, kan de naam ook weer invloed hebben op deze transactie. Het lijkt er op dit moment niet op dat Ajax de Arena besluit over te nemen, maar je weet maar nooit.

Hoe dan ook, de uitspraken van Jordi Cruijff van vorige week begrijpen we ineens een stuk beter. “Laten we hopen dat het achteraf geen gebakken lucht blijkt te zijn,” aldus de zoon van.

Het is in dit kader ook interessant welk permanent eerbetoon FC Barcelona in petto heeft voor Cruijff. Daar horen we zaterdag waarschijnlijk meer over.

Tot slot nog twee blogs over de Johan Cruijff Arena:

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >