Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Beslisser klassieke titelstrijd 1960 Bleijenberg overleden

Het nieuwe jaar is amper twee weken oud, maar we zijn al twee Ajacieden kwijt. Klaas Bakker (89) overleed vorige week en nu bereikt ons bericht dat ook Wim Bleijenberg (85)is komen te overlijden. Bleijenberg scoorde anno 1960 drie keer in de beslissingswedstrijd tegen Feyenoord (5-1) om het kampioenschap.

11 januari 2016 - 14:09

Bleijenberg droeg tussen 1956 en 1960 het Ajaxshirt. In zijn eerste drie seizoenen was hij bijzonder trefzeker en haalde hij met relatief gemak de dubbele cijfers, maar in zijn laatste jaar kwam hij door liesblessures amper aan spelen toe en stokte de productie. De voorkeur ging uit naar aankopen Cees en Henk Groot.

Spits Bleijenberg had wel een prachtige uitsmijter in petto. Zijn laatste competitiewedstrijd als Ajacied was het beslissingsduel met Feyenoord om het kampioenschap van 1960. Ajax liet de Rotterdammers in de tweede helft alle hoeken van het Olympisch Stadion zien en won met 5-1.

Cees Groot was geblesseerd (enkel) en tribuneklant Bleijenberg moest als de wiedeweerga in training. Hij maakte prompt drie van de vijf doelpunten. “Ik had nauwelijks conditie, maar moest toch aan de bak. En dan drie doelpunten maken. Fantastisch toch,” vertelde Bleijenberg in 2007 aan De Gelderlander. Hij leverde die bewuste dag in 1960, we schrijven 26 mei, ook nog een assist.

Uiteraard ging Bleijenberg als held van de dag op de schouders bij zijn ploeggenoten. Hij verruilde Ajax in de zomer die volgde voor Blauw Wit en speelde later ook nog voor Go Ahead Eagles en AGOVV uit Apeldoorn. Bleijenberg speelde ook nog drie interlands namens het Nederlands elftal.

De tweede goal van Bleijenberg doet ons trouwens een beetje denken aan Dennis Bergkamp op het WK 1998. Check hineronder zelf maar.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >