Oranje ontbreekt op het WK, Ziyech is er met Marokko weer eens bij. © Pro Shots

Marokko heeft zich gekwalificeerd voor het WK. En Hakim Ziyech dus ook. De Ajacied werd in genade aangenomen en is volgend jaar actief op het hoogste podium wat je maar kunt bedenken. Marokko deed in en tegen Ivoorkust wat het moest doen en won met 0-2.

De Marokkanen hadden eigenlijk maar een opdracht voor het zesde en afsluitende groepsduel: niet verliezen. Aan die opdracht werd meer dan voldaan, want binnen een halfuur stond het al met 0-2 voor. De doelpunten werden gemaakt door Nabil Dirar en Medhi Benatia. Overigens werd er in die zes potjes niet één tegentreffer geïncasseerd.

Bondscoach Hervé Renard ruimde een basisplaats in voor Ziyech, die onder vuur kwam te liggen omdat hij vorig jaar de Afrika Cup liet schieten. Die strubbelingen zijn iets uit het verleden, want er werd verzoend en voor het eerst sinds 1998 is Marokko nog eens actief op een mondiale eindronde.

Kwalificatie voor het WK zal voor Ziyech eens te meer het bewijs zijn dat hij de juiste keuze heeft gemaakt. De spelmaker van Ajax kon kiezen tussen het Nederlands elftal, dat al snel kansloos was voor een WK-ticket, en Marokko dat dus wel zijn koffers mag pakken voor een tripje naar Rusland.

De vraag is nu of Ziyech zijn optreden op het WK kan gebruiken als opstap voor een transfer naar het buitenland, want zijn ambities lijken op termijn buiten Amsterdam te liggen. Hij heeft nog wel een contract tot medio 2021. 

Reacties