Een tackle inzetten op kunstgras, je moet het maar durven. © Pro Shots

Het is begonnen! De opmars van kunstgrasvelden in de eredivisie moet worden gestuit. En de lobby wordt steeds serieuzer. Dit keer pleiten twaalf aanvoerders van clubs met echt gras verbod op kunstgras. Laten we hopen dat de KNVB luistert naar deze zorgen.

De goede rekenaars hebben in de gaten dat twaalf geen achttien is. Het manifest tegen kunstgras is alleen ondertekend door aanvoerders van clubs die op echt gras voetballen. Het was te mooi om waar te zijn dat een ‘plastic’ aanvoerder de opstand zou steunen, maar wat niet is, kan nog komen.

Het manifest is opgesteld door de VVCS, de vereniging van contractspelers in het betaald voetbal. De twaalf captains spreken hun zorgen uit over de speltechnische en tactische gevolgen van spelen op kunstgras. Daarnaast ervaren zij fysieke gevolgen van onregelmatig spelen op plastic velden als schadelijk.

“Van zulke velden ga je er serieus over nadenken om weg te gaan uit Nederland. Voetbal is niet eens leuk meer op zulke velden,” luidt de verklaring van Davy Klaassen. Dat klinkt niet best, Davy! We willen je graag behouden voor Ajax en dat alleen is al reden om die plastic velden af te schaffen.

Het kunstgras van Excelsior raakte in de tweede seizoenshelft flink in opspraak, omdat er ook nog eens niet werd gesproeid. Dit bleef uit rond de thuisduels met Ajax en Feyenoord en er kon geen normale bal worden gepasst tussen teamgenoten. Ajax hield nog een puntje (1-1) aan het hachelijke avontuur over, Feyenoord ging met 3-0 onderuit.

“Dat verschrikkelijke kunstgras van jullie,” noemde Nicolai Jørgensen het grootste minpunt van de eredivisie. De spits van Feyenoord omschrijft kunstgras als ‘plastic shit’. “Waar gaat dit over op het hoogste niveau?”

Marc Overmars hoopt dat de KNVB in actie komt en heeft ook een idee om voetballen op echt gras verplicht te stellen. “We vinden dat het een licentie-eis moet worden. Het is essentieel om talenten op te leiden voor gewoon gras," meldt hij aan De Telegraaf.

En dan nu maar hopen dat er eindelijk eens actie wordt ondernomen. Overigens heeft de houding van Ajax niets te maken met de resultaten op nepgras, aangezien de prestaties juist zeer goed zijn...

Reacties