Met de aanstelling van Edwin van der Sar als marketingdirecteur, wordt de oud-doelman weer herenigd met zijn oude club en met oud-collega Marc Overmars. Samen met alle andere mensen bij Ajax is het de bedoeling om een gezonde en stabiele topclub neer te zetten.

Contacten
In Voetbal International praten Van der Sar en Overmars over hun ambities en hun verwachtingen. De heren kennen elkaar van vroeger, uit de tijd dat ze samen bij Ajax speelden. En binnen Ajax zijn er nog een aantal mensen met wie ze een verleden hebben, waaronder Frank de Boer. Dat kan misschien nog eens lastig worden als er harde maatregelen genomen moeten worden.

Bijvoorbeeld als het eerste elftal het niet goed doet, dan is De Boer de eerste die het hoort. "Maar Frank is een realistisch persoon," vertelt Van der Sar. "Hij heeft inmiddels veel krediet opgebouwd. Frank heeft Ajax op de rechte koers gehouden, terwijl om hem heen de club in brand stond."

Overmars voegt daaraan toe dat de vriendschappen tussen de Ajacieden niet te overdreven gezien moet worden. "We lopen thuis de deur niet plat bij mekaar. En we durven de ander te corrigeren. Ik denk juist dat we kritischer op elkaar zijn vanwege ons voetbalverleden."

Het voordeel van voetballers met een verleden bij verschillende grote clubs, is dat er ook contact kan zijn met die clubs. Van der Sar heeft bijvoorbeeld gesproken met de algemeen directeur van Manchester United vlak nadat hij door Ajax werd benaderd. Zo wist de oud-doelman wat hij allemaal kon verwachten.

"We moeten creatief zijn," legt Overmars nog uit. "Afgezet tegen clubs als Barcelona en Manchester United zijn wij financieel een kleine speler. Dan kan ons gezamenlijke netwerk van waarde zijn."

Afbreukrisico
De kans dat het misgaat is er altijd, maar daar willen beide heren niet aan denken. "De voetbalwereld heeft een heel eigen dynamiek. En die ken ik goed," vertelt Van der Sar.

Overmars heeft ook voor een eenjarig contract gekozen. "Als Ajax straks met me verder wil, zal dat wat mij betreft opnieuw een termijn van een jaar zijn." Dat wil niet zeggen dat hij ook zo weer weg kan zijn, want Overmars heeft het beter naar zijn zin dan hij vooraf had gehoopt. Voor Van der Sar moet het nog beginnen. Hij ziet dit als een project voor de lange termijn.

Reacties